IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung отчита рязко увеличение на тримесечната си печалба

Резултатите на южнокорейската технологична компания за първото тримесечие надхвърлят очакванията на анализаторите

09:45 | 28.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Samsung Electronics Co. отчете рекордни приходи и регистрира ръст на нетната печалба от 59% през първите три месеца на годината, подпомогната от устойчивото търсене на чипове за памет и по-бързия старт на продажбите на най-новия си флагмански смартфон.

Южнокорейският технологичен гигант отчете нетна печалба за първото тримесечие в размер на 11,3 трилиона вона, или равностойността на приблизително 8,9 млрд. долара. За сравнение, през предходното тримесечие тя бе 7,14 трилиона вона, пише Тhe Wall Street Journal.

Samsung, най-големият производител на чипове, смартфони и телевизори в света, отчете приходи от 77,8 трилиона вона за тримесечието, приключило на 31 март. Това е 19% ръст спрямо предходното тримесечие.

От Samsung заявиха, че макроикономическите и логистичните проблеми, породени от инфлацията и войната в Украйна, се очаква да се запазят и през настоящото тримесечие, което ще доведе до повишаване на производствените разходи и намаляване на потребителските нагласи. Очаква се обаче недостигът на компоненти, който се отрази негативно на сглобяването на различни технологични продукти, да започне да отшумява, което ще помогне за повишаване на търсенето.

Все пак по време на конферентния разговор след представянето на резултатите Samsung неколкократно предупреди за потенциалното въздействие на войната в Украйна, нарастващата инфлация и пандемията на Covid-19, които доведоха до блокиране на производствени съоръжения в Китай. Компанията се счита за индикатор за технологичната индустрия, тъй като е най-големият производител на чипове памет за клиенти като Apple Inc. и най-големият производител на смартфони, коментира Bloomberg.

„Огромно предизвикателство е да се предвиди продължителността или пазарните реакции на различни макропроблеми като руско-украинската война и глобалната инфлация", каза Джинман Хан, изпълнителен вицепрезидент за бизнеса с чипове за памет.

Samsung отказа да направи финансова прогноза за годината поради многото неясноти. Акциите на компанията се обезцениха с близо 1% в Сеул; до сряда те отчетоха спад със 17% за тази година.

„Износът на NAND чипове от Южна Корея се отличи през март, като достигна нов връх. Възможно е неотдавнашните затруднения в производството на Kioxia да са допринесли за увеличаването на износа на NAND и мулти чип пакети (MCP), което предполага силни продажби за Samsung и SK Hynix. Бизнесът на Samsung в областта на чиповете по поръчка също може да се възползва от стабилния износ на системни чипове“, казва Масахиро Уакасуги, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Резултатите отразяват факта, че търсенето на полупроводници и цените им като цяло остават високи на фона на продължаващия недостиг през първите месеци на 2022 г.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. , най-големият в света производител на чипове по договорни отношения, отчете по-рано този месец 45-процентен ръст на нетната печалба през първото тримесечие. В сряда Qualcomm Inc, най-известна със своите чипове за смартфони, отчете рекордни тримесечни приходи въпреки спада в световните доставки на телефони.

През първото тримесечие печалбата на Samsung бе насърчена от високите продажби на чипове за памет, които са основният бизнес на компанията. Цените на паметта спряха да се покачват, което е знак, че предлагането започва да наваксва изоставането си спрямо търсенето, но все още са по-високи от тези преди година. Компанията очаква силните продажби на чипове с памет за сървъри в центровете за данни да продължат, което ще доведе до увеличаване на печалбата през текущото тримесечие и до края на годината.

Южнокорейската технологична компания заяви, че нейният бизнес за производство на чипове по договор (леярна), е регистрирал най-високите си продажби за първо тримесечие и че търсенето ще надхвърли предлагането през цялата година.

Оперативната печалба на южнокорейската технологична компания за бизнеса ѝ с полупроводници през първите три месеца на годината е нараснала със 152% спрямо предходната година до 8,45 трилиона вона, а приходите са се увеличили с 39% до 26,9 трилиона вона.

Резултатите на Samsung за първото тримесечие бяха подпомогнати и от по-високото първоначално търсене на най-новите флагмански смартфони Galaxy S22, които се появиха по рафтовете на магазините през февруари. Премиум устройствата носят най-високи маржове и са основен двигател на печалбата на компанията от бизнеса ѝ със смартфони.

Глобалното търсене на серията Galaxy S22 е с 20% по-високо от това на нейния предшественик на база на данни от първите шест седмици на продажби, съобщиха наскоро от Samsung. Увеличението се дължи на изключително високите продажби на Galaxy S22 Ultra, най-премиум и най-скъпия модел от серията, заяви Ким Сунг-ку, вицепрезидент на мобилния бизнес на Samsung.

Подразделението за мобилни устройства и мрежи на компанията регистрира оперативна печалба за първото тримесечие в размер на 3,82 трилиона вона, което представлява 13% спад спрямо предходната година. Но приходите се увеличиха с 11% до 32,37 трилиона вона. По данни на Counterpoint Research, изследователска компания за технологичния пазар, през първите три месеца на тази година доставките на смартфони в световен мащаб са намалели със 7,6% в сравнение с предходната година. Доставките на Samsung са намалели с около 4% през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още