IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

STMicroelectronics и GlobalFoundries планират нов завод за чипове във Франция

По непотвърдена информация инвестицията е за близо 4 млрд. евро

14:22 | 11.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Производителят на чипове STMicroelectronics и американската GlobalFoundries обявиха, че планират нов обект във Франция, който според тях ще създаде около 1000 нови работни места и ще подкрепи плановете на Европейския съюз за разработване на повече микрочипове, предава Ройтерс.

Компаниите твърдят, че новият завод ще включва планирана съвместна инвестиция от няколко милиарда евро, в които попада значителна финансова подкрепа от френската държава.

Президентът Еманюел Макрон планира да обяви инвестиции на стойност около 6,7 млрд. евро от големи международни компании на срещата на върха „Избери Франция“ тази седмица.

Партньорите не разкриват колко планират да инвестират в новия обект, но вестник Le Figaro съобщи по-рано, че става дума за близо 4 млрд. евро.

По думите им новият завод в Крол, близо до италианската и швейцарската граница, ще допринесе за стратегията на Европейската комисия Европа да произвежда 20% от микрочиповете в света до 2030 г. Освен това ще помогне за изпълнение на плановете на STMicroelectronics да повиши приходите си над нивото от 20 млрд. долара.

„Това ново производствено съоръжение ще подкрепи нашата амбиция за над 20 млрд. долара приходи“, коментира Жан-Марк Шери, президент и главен изпълнителен директор на STMicroelectronics.

„Ще имаме повече капацитет да подкрепяме нашите европейски и световни клиенти, докато преминават към цифровизация и декарбонизация“, допълва той.

Миналия месец Макрон каза, че иска Европа да има 10 технологични гиганта в следващите пет години. През февруари Европейският съюз облекчи правилата за финансиране на иновативни заводи за полупроводници, за да се опита да стимулира собствената индустрия на ЕС за чипове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още