IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn предупреди за свиване на приходите заради COVID ограниченията в Китай

Нетната печалба на компанията се увеличава с 5% до 1,22 млрд. долара

11:20 | 10.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основният производител на iPhone Hon Hai Precision Industry Co. предупреди, че приходите му от производството на потребителска електроника ще се свият през настоящото тримесечие, тъй като компанията се сблъсква с проблеми около новите коронавирусни огнища в Китай, съобщава Bloomberg.

Компанията, която е по-известна като Foxconn, отчете печалба, която изостава от пазарните прогнози за третото тримесечие и посочи, че ръстът на приходите ще остане непроменен за текущия тримесечен период. Сега концернът, водещ подизпълнител на американския технологичен гигант Apple Inc., се опитва да възстанови производството, след като последните огнища на коронавируса ограничиха дейността на неговата най-голяма фабрика в Китай.

В сряда властите на град Джънджоу обявиха, че ще поддържат строгите ограничения в района около фабриката, известна като iPhone City - гигантски комплекс, в който работят около 200 хил. работници, произвеждащи приблизително четири от пет от най-новите iPhone модели в света. Това нанесе удар на Apple Inc. и нейния най-важен доставчик.

Нетната печалба на Foxconn е нараснала с 5% до 38,8 млрд. тайвански долара (1,22 млрд. щатски долара) през тримесечието от юли до септември спрямо медианната оценка на анализатори за 41 млрд. тайвански долара, съобщи компанията в четвъртък.

Приходите ѝ се повишават с 24% до 1,75 трлн. тайвански долара, надминавайки прогнозата за 1,52 трлн. тайвански долара.

По-късно през деня ръководството на компанията ще отговори на въпрос на анализатори относно целогодишните перспективи.

Pegatron Corp., другият голям партньор на Apple в производството на iPhone, също отчете печалба, която надвишава прогнозите на анализаторите.

Ако Foxconn успее скоро да възстанови производството, продажбите ѝ ще могат да се възстановят постепенно след първата половина на ноември, смятат анализатори от Citigroup Inc.

Apple предупреди в неделя, че ще достави по-малко премиум устройства от очакваното заради коронавирусните ограничения в Джънджоу.

Американската компания, която се бори с понижено търсене на своите по-евтини устройства iPhone 14, очаква тази година да произведе поне 3 милиона броя по-малко от тях спрямо първоначалните очаквания. Компанията и нейните доставчици сега планират да произведат 87 милиона устройства или по-малко в сравнение с предишната цел от 90 милиона броя.

В по-дългосрочен план Foxconn се опитва да диверсифицира приходите си като навлезе в индустрията за електрически превозни средства. Компанията се стреми да си извоюва 5-процентен дял от електромобилния пазар през 2025 г., подпомогната от придобиването на фабриката на Lordstown Motors Corp. в Охайо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още