IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arm все пак може да се появи на борсата в Лондон 

Риши Сунак е провел среща с главния изпълнителен директор на Arm Рене Хаас и основателя на SoftBank Масайоши Сон 

08:00 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ARM
Снимка: ARM

Британският премиер Риши Сунак е подновил усилията си да осигури на Лондон сериозна роля в планираното първично публично предлагане на британската технологична компания Arm, след като продължилите месеци наред политически сътресения в Уестминстър провалиха опита през миналата година.

През миналия месец министър-председателят на Обединеното кралство се е срещнал с главния изпълнителен директор на Arm Рене Хаас на „Даунинг стрийт“, а Масайоши Сон, основателят на SoftBank, японският собственик на Arm, се е присъединил към разговора чрез видеоконферентна връзка, твърди британският Financial Times, позовавайки се на двама източника, запознати с въпроса.

SoftBank вече е посочвала, че иска да направи Arm, дизайнера на чипове, който придоби през 2016 г. за 32 млрд. долара, публична компания на борсата в Ню Йорк. Подновяването на лобистките усилия в Лондон, което включва и мениджъри на Лондонската фондова борса (LSE), цели споделяне на листването с Ню Йорк, твърдят хора, запознати с дискусиите.

Срещата от миналия месец, на която е присъствал и главният юридически директор на Arm Спенсър Колинс, е  описана като „много конструктивна" от двама души, информирани за нея, и „положителна" от друг. Андрю Грифит, икономическият секретар на министерството на финансите, също е участвал в разговорите със SoftBank. 

Въпреки това, според запознати, политиците и ръководството на LSE все още са изправени пред трудната задача да убедят SoftBank поради по-високите разходи и сложността на подобна стъпка.

Съгласно плановете, изготвени през миналата година от британски служители и ръководители на борсата за нетрадиционно двойно листване, Arm ще се предлага едновременно в Ню Йорк и Лондон. В миналото компаниите са отхвърляли този подход поради разходите и сложността. 

Според двама души, запознати с мисленето на групата, по време на трескавото лобиране през миналата година SoftBank е предпочитла единично листване в Ню Йорк, но ръководителите на японската група не са изключвали двойно листване.

При управлението на Борис Джонсън консервативното правителство предприе редица реформи на режима за листване в Лондон, за да превърне столицата на Обединеното кралство в надеждна алтернатива на Ню Йорк за технологичните компании, които искат да станат публични. Миналогодишните продължителни лобистки усилия на SoftBank и Arm обаче бяха подкопани от политическите сътресения, които обхванаха Обединеното кралство. 

Убеждаването на Arm, която е основана в Кеймбридж и запазва централата си там, да се листва в Лондон, ще се разглежда като значителен вот на доверие към британския пазар. 

Arm беше листвана в Лондон, с вторично листване в Ню Йорк, преди SoftBank да купи компанията малко след вота за Brexit през 2016 г. Ако се върне в столицата на Обединеното кралство, тя ще бъде най-голямата технологична група на Лондонската фондова борса.

Arm e източникът на моята енергия, източникът на моето щастие, източникът на моето вълнение.
Масайоши Сон
основател на SoftBank

Натискът за листването на Arm на борсата в началото на тази година е отслабнал, казват източници, като добавят, че SoftBank сега вероятно ще изчака до по-късно с надеждата, че пазарните условия ще се подобрят. SoftBank се опитва да върне Arm на публичните пазари, след като продажбата на американския производител на чипове Nvidia на стойност 66 млрд. паунда се провали в началото на миналата година. 

Според един от запознатите с въпроса, първичното публично предлагане на компанията за автономно шофиране Mobileye на Intel през октомври миналата година се разглежда от SoftBank като доказателство, че може да има възможност за успешно листване през тази година.

Преди няколко месеца Сон каза, че би искал да включи производителя на чипове на борсата около средата на 2023 г. Но дори относителни оптимисти се съмняват, че излизането на борсата може да донесе същата сума, която Nvidia предложи, преди да се намесят регулаторите. Пиер Ферагу от инвестиционната компания New Street Research, например предполага, че Arm може да бъде оценена от пазара на или над 45 млрд. долара - 13 млрд. долара повече, отколкото SoftBank плати за него през 2016 г., но доста под предложението на Nvidia. По-слаба прогноза дава Мио Като от Lightstream Research, който казва, че се затруднява да си представи, че компанията за чипове струва повече от 8 млрд. долара.

Arm, която е най-известна с чиповете, използвани в смартфоните, разшири дейността си, за да доставя проекти за автомобили, центрове за данни и друга потребителска електроника.

Едно от лицата, участвали в миналогодишното лобиране, заяви, че „най-добрият възможен сценарий (за Лондон) би бил да се листват обикновени акции едновременно на двата пазара, като се използва ликвидността и на двата".

Сон, един от най-големите технологични инвеститори в света, заяви през ноември, че сега единственият му фокус ще бъде разработчикът на чипове, описвайки го като „източника на моята енергия, източника на моето щастие, източника на моето вълнение“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още