IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на поддоставчиците на чипове ще спаднат през 2023 г.

Пазарът на чипове започна да се охлажда на фона на икономическите предизвикателства по света

14:24 | 19.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите от глобалното производство на чипове по договори се очаква да спаднат тази година, докато търсенето на модерни чипове, което подкрепи движените от технологиите икономики на Тайван и Южна Корея, се охлажда бързо, пише Bloomberg.

Тъй като клиентите свиват поръчките и производството се забавя, продажбите на поддоставчиците на чипове се очаква да спаднат с 4% през 2023 г. спрямо предходната година, твърди компанията за пазарни проучвания TrendForce. Това ще контрастира силно на ръста от 28,1% на годишна база за 2022 г. Освен това представянето ще е по-лошо от 1,9-процентния спад, записан през 2019 г.

Приходите от производството на чипове за други компании се свиват след няколкогодишен бум. Приходите от производството на чипове за други компании се свиват след няколкогодишен бум.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) и Samsung Electronics държат най-големи дялове в тази индустрия, произвеждайки чипове за различни компании, които нямат собствени заводи за полупроводници. Големите фирми за дизайн на чипове още това тримесечие свиват ползването на силициевите материали, върху които се позиционират транзисторите, като няма признаци за значително възстановяване на поръчките.

Поддоставчиците пък могат да се сблъскат с още по-голям спад на търсенето през следващото тримесечие, твърди TrendForce.

Лошата прогноза подчертава темпа на глобалния икономически спад. Затягането на политиките на централните банки до голяма степен е отговорно за това, както и фактът, че Китай се опитва да се възстанови от блокадите, наложени заради Covid, а войната на Русия с Украйна продължава. Световните технологични гиганти също намаляват разходите, тъй като търсенето, което достигна пик по време на пандемията с възхода на онлайн търговията и работата от дистанция, сега отслабва.

„Състоянието на световната икономика ще остане най-голямата променлива“, която ще повлияе на търсенето, коментира анализаторът на TrendForce Джоан Чиао в доклада. „Възстановяването на степента на използване на капацитета на отделните поддоставчици няма да се случи толкова бързо, колкото се очакваше“.

Индустрията за производство на чипове за външни компании достигна близо 130 млрд. долара миналата година, изчислява TrendForce. TSMC има убедителна преднина, а Samsung изостава с далечна втора позиция. Корейският конкурент все още държи титлата на най-голям производител на чипове с памет в света.

Тайван, домът на TSMC, държи най-голям дял от пазара на поддоставчици на чипове. Тайван, домът на TSMC, държи най-голям дял от пазара на поддоставчици на чипове.

Този тип полупроводници са по-уязвими от цикъла на бум и спад, отколкото по-модерните чипове, произвеждани от TSMC. През последното тримесечие Samsung вече записа най-големия си спад на печалбата от десетилетие.

Износът на чипове от Южна Корея вероятно ще спадне с 15% тази година спрямо 2022 г., твърди Корейската международна търговска асоциация. Това подсказва за по-големи проблеми на пазара за чипове с памет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още