IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Western Digital и Kioxia искат да се слеят до август

Двете компании са в напреднали преговори за сделка, твърдят източници на Bloomberg

11:18 | 15.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Western Digital Corp. и Kioxia Holdings Corp. искат да се слеят до август, след като прекараха месеци в преговори, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Сделката превижда отделяне на част от бизнеса на Western Digital, която ще се слее с Kioxia, допълват източниците, които са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират публично въпроса. По думите им акционерите на Western Digital ще притежават малко над 50% от новото предприятие.

Цената на акциите на Western Digital, която се понижи с повече от 14% през последната година, записа над 6,5% ръст по време на петъчната търговия. Книжата завършиха сесията в Ню Йорк с 0,8% нагоре до 39,66 долара, давайки на гиганта пазарна капитализация от 12,7 млрд. долара.

Новата компания ще бъде управлявана от директори на Kioxia на ежедневна база, но и директори от Western Digital ще бъдат намесени, споделят източниците. Според тях финансирането вече е налично.

И двата производителя на чипове ще имат представители в борда на новата организация, която ще бъде базирана в Япония. Книжата на компанията първоначално ще се предлагат на Nasdaq, но потенциално може да има листване в Токио, допълват изочниците. Те споделят още, че Bain Capital, която подкрепя Kioxia, ще получи специален дивидент.

Окончателното споразумение все още не е сключено, а срокът, в който ще се случи, може да се промени, или все пак сделката може да пропадне, казват източниците. Kioxia, която е подкрепяна и от Toshiba, се отдели от нея през 2018 г.

Представители на Western Digital и Bain са отказали да коментират въпроса. Kioxia и Toshiba не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Компаниите, които имат съвместно предприятие за производство на флаш чипове, гравитират една около друга от години, а обединяването на усилията ще им помогне да се изправят срещу Samsung Electronics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 15.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още