IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung става доставчик на чипове към Nvidia

От четвъртото тримесечие южнокорейският гигант ще започне доставките на HMB3

13:35 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Samsung Electronics нарасна с повече от 6%, след като се появи информация, че технологичният гигант си е спечелил правото да доставя модерни чипове с памет на лидера в изкуствения интелект Nvidia, пише Bloomberg.

Най-голямата южнокорейска компания за електроника ще започне да доставя HBM3 – по-ново поколение чипове с памет, оптимизирани за работа с акселератори за изкуствен интелект. Това ще се случи от четвъртото тримесечие, пишат анализатори на Citigroup в доклад, включително Питър Лий.

Стойността на книжата на Samsung записа най-големия си ръст от януари 2021 г. Конкурентът SK Hynix досега беше единственият доставчик на такива компоненти за Nvidia.

Цената на акциите на Samsung се повиши благодарение на новината за сделката с Nvidia. Графика: Bloomberg L.P. Цената на акциите на Samsung се повиши благодарение на новината за сделката с Nvidia. Графика: Bloomberg L.P.

„След успешното навлизане във веригата за доставки на Nvidia, предвиждаме Samsung да се превърне в един от основните доставчици на HBM3”, пишат Лий и Джош Янг в доклада. „Виждаме Samsung като дългосрочен бенефициент от растежа на пазара на памет и изкуствен интелект“, посочват те.

Samsung сключи сделката за доставките към Nvidia, когато нейните чипове преминаха финалния тест за качество на американския дизайнер на чипове, съобщи Korea Economic Daily в петък, позовавайки се на анонимни източници. В статията се казва, че Samsung ще започне доставката на основните чипове най-рано следващия месец.

Nvidia ще спечели от това, че работи съм Samsung като допълнителен доставчик на HBM3. Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания, чиито акции повишиха тройно стойността си тази година до пазарна стойност от 1,2 трлн. долара, може да подобри разходите или представянето си. Освен това ще има по-стабилни доставки, докато разширява своите опции.

Говорител на Samsung е отказал да коментира въпроса.

Доставчици на Samsung също записаха борсов ръст в резултат на новините. Hana Micron, компания за тестване и пакетиране на чипове, повиши стойността на книжата си с 30%. При Daeduck Electronics ръстът е със 7,4 на сто.

SK Hynix е глобален лидер в производството на HBM3, който според експертите е идеален за услуги с изкуствен интелект. Samsung заяви, че планира да пусне нов HBM чип по-късно тази година.

Цената на акциите на Hynix се понижи с 1,5%, след като по-рано по време на петъчната сесия беше на зелено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още