IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC записа 25% спад на печалбата, но все пак надмина очакванията

Компанията очаква здравословен растеж в следващата година

21:40 | 19.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: An Rong Xu/Bloomberg
Снимка: An Rong Xu/Bloomberg

Тайванският производител на чипове TSMC отчете 25% спад на нетната печалба за третото тримесечие, като надмина очакванията. Освен това заяви, че индустрията за полупроводници може би се насочва към възстановяване, предава Ройтерс.

За годината напред най-големият поддоставчик на чипове в света прогнозира здравословен растеж и спад на нивата на запасите на индустрията.

Търсенето на персонални компютри и смартфони – два от двигателите на бизнеса на TSMC – се очаква да поведат възстановяването. Растежа на изкуствения интелект (AI) също увеличава търсенето на по-развити чипове.

„Можем да очакваме 2024 г. да е добра година за растежа на TSMC”, коментира главният изпълнителен директор С. С. Уей. Компанията очаква „да се представи по-добре спрямо цялата индустрия“ през следващата година

„В тези няколко месеца започнахме да виждаме стабилизиране на търсенето на персонални компютри и смартфони“, а контролът на инвентара стана „по-добър от това, което смятахме“.

„Дали виждаме дъното сега? Много е близо“, коментира Уей, но допълни, че е твърде рано да се каже колко силно ще бъде възстановяването, тъй като потребителите продължават да са притеснени от макрикономическата слабост и бавното възстановяване на китайската икономика.

Инвеститорите следят за сигнали за това колко стабилно би било потенциалното възстановяване, след като ASML, която доставя машини за производство на чипове на TSMC, предупреди, че не очаква изменения в продажбите през 2024 г. По думите на ASML производителите на чипове са предпазливи към нови инвестиции.

Предвид продължаващата несигурност, TSMC заяви, че е затегнала капиталовите си разходи за тази година до около 32 млрд. долара. Капиталовите разходи за трите месеца до септември са спаднали с 13 на сто спрямо предходното тримесечие до 7,1 млрд. долара.

Прогнозата, която надмина очакванията, следва по-високата от прогнозираната печалба на конкурента Samsung Electronics по-рано този месец.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, основен поддоставчик на Apple и Nvidia, заяви, че нетната ѝ печалба за юли-септември е спаднала до 211 млрд. нови тайвански долара от 280,9 млрд. нови тайвански долара година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още