IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият срив на TSMC кара пазара да се подготвя за още понижения

Производителят на чипове загуби 77 млрд. долара пазарна капитализация

20:05 | 03.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) загубиха повече стойност от всички останали в Азия от средата на юни, тъй като инвеститорите се подготвят за продължаваща слабост в сектора на чиповете. Спадът може и да не е приключил, пише Bloomberg.

От върха, достигнат през юни, цената на книжата на TSMC се е понижила с 11%, изтривайки 77 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация. Това се дължи на притесненията относно макросредата и слабото глобално търсене на потребителска електроника. Продължаващото нарастване на волатилността през последните месеци е индикатор за допълнителен спад в стойността на акциите на TSMC.

Волатилността на акциите на TSMC. Графика: Bloomberg Волатилността на акциите на TSMC. Графика: Bloomberg

Цената на акциите на най-големия подоставчик на чипове в света скочи с 60% между октомври миналата година и юни тази година благодарение на еуфорията около всичко, свързано с изкуствения интелект (AI). Но инвеститорите станаха по-предпазливи за това доколко новата технология ще допринесе за крайните резултати, особено без ръст на бизнеса със смартфони и персонални компютри. Дори поръчките на AI чипове от висок клас се забавиха по-скоро от очакваното.

За JPMorgan Chase & Co всичко това означава по-бавно възстановяване на TSMC през 2024 г., предвид, предвид слабостта на повечето пазари като тези за персонални компютри, смартфони и услуги без изкуствен интелект, пише анализаторът Гокул Харихаран в скорошна бележка. „С тези мътни макроперспективи очакваме поръчките за първата половина на 2024 г. да останат бавни“.

Междувременно анализаторите стават все по-предпазливи относно капиталовите разходи, като се има предвид, че през юни TSMC предупреди, че нивата могат да спаднат до дъното на обявения диапазон, от 32 млрд. до 36 млрд. долара, за годината. Прогнозата на анализатори, анкетирани от Bloomberg. Въпреки че съкращенията на капиталовите разходи обикновено се разглеждат като положителен и разумен инструмент за управление на разходите, анализаторите казват, че скорошните намаления сигнализират за по-дългосрочно понижаване на търсенето на чипове и опасенията за продължително възстановяване.

Goldman Sachs Group наскоро сви прогнозата си за капиталовите разходи на TSMC за следващата година с повече от 20% до 25 млрд. долара поради опасения, че производителят на чипове може да забави планираното си разширяване на капацитета зад граница. Това ще бъде най-малкият размер на разходите от началото на пандемията.

Прогнозата за 12-месечната печалба на TSMC също беше ревизирана надолу, с около 8% от върха, през октомври миналата година, показват данни на Bloomberg, в сравнение с леки изменения в по-широкия показател за акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Част от проблема е натрупаният оптимизъм от по-рано относно модерните 3-нанометрови чипове на TSMC. Продуктът, който влезе в масово производство през декември, беше смятан за технологичен пробив, който ще направи революция във всичко – от iPhone на Apple до AI процесорите на Nvidia.

Но това обещание се сблъска с някои неуспехи поради слабото потребителско търсене. Появи се информация, че по-рано този месец TSMC е казала на големи клиенти, че трябва да забави доставките. Nvidia, Advanced Micro Devices и Qualcomm може дори да забавят своите поръчки за чипове до 2025 г., твърдят от JPMorgan.

Като се има предвид, че търсенето не се възстановява до нивата преди Covid и предвид макроикономическата слабост, „очакваме, че възстановяването може да отнеме повече време“, пишат в скорошна бележка анализатори на Citigroup.

Капиталовите разходи на TSMC спадат от върха, който достигнаха през 2022 г. Графика: Bloomberg Капиталовите разходи на TSMC спадат от върха, който достигнаха през 2022 г. Графика: Bloomberg

Все още има редица положителни неща за TSMC. Нейната лидерска позиция на пазара за производство на чипове за други компании, със стабилен дял от 59% през второто тримесечие, продължава да прави компанията привлекателна. За сравнение, най-големият ѝ конкурент Samsung Electronics има 11% дял, сочат данни на Counterpoint Technology Market Research.

TSMC е високо оценявана от анализатори. Данни на Bloomberg не показват рейтинги за продажба и 12-месечна средна целева цена, която е с 24% над цената на акциите от финална на последната борсова сесия. Като основен поддоставчик за компании като Nvidia и AMD, всеки изненадващ ръст в бизнеса, свързан с изкуствения интелект, в данните за третото тримесечие може също да стимулира подновяване на покупките на книжата ѝ.

И все пак, докато не настъпи по-голямо икономическо възстановяване, инвеститорите до голяма степен могат да останат встрани. Те могат да са по-предпазливи при по-дълги от очакваното корекции на инвентара при клиентите на TSMC, твърди анализаторът на Mizuho Securities Asia Кевин Уанг. „Сега очакваме такава корекция да продължи през първото тримесечие на следващата година заради слабото търсене от крайните потребители“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Dani_2077
преди 6 месеца
Всичко там е СЪВСЕМ нормално/пазарно - ръст от 60%, последван от спад от 10% - просто това е НОРМАЛНОТО ниво на пазара в момента. А за намалялото търсене и поръчки - те са си виновни. Погледнете цената за "последното поколение" чипове - +25/30% ... какво друго очакват ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още