IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският търговски дефицит се разшири през декември

Страната на изгряващото слънце отчете 17-тия си пореден месец на отрицателно външнотърговско салдо

09:29 | 27.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японският търговски дефицит се разшири през декември

Японският търговски дефицит неочаквано нарасна през декември, като както износът, така и вносът се покачиха с по-малко от прогнозираното. По този начин Страната на изгряващото слънце отчете 17-тия си пореден месец на дефицит на външнотърговското салдо.

Данните на Министерството на финансите показаха, че разликата между износа и вноса се е разширила до 1,30 трлн. йени през декември спрямо отчетените месец по-рано 1,29 трлн. йени, пише WBP Online.

Резултатът надхвърли прогнозите на пазарните анализатори, които предвиждаха достигнането на равнище от 1,24 трлн. йени.

Темпът на растеж на износа е достигнал 15,3% през декември, забавяйки се спрямо постигнатото покачване от 18,4% месец по-рано. Експертите предвиждаха разширение с 18 на сто.

Измерен на годишна база, търговският дефицит достигна рекорд за цялата 2013 г., показаха още данните на Министерство на финансите.

В опит да стимулира инфлацията и да подпомогне икономическото производство Японската централна банка осъществи серия от интензивни политики за потискане на йената. Мерките поставиха под натиск валутата, която загуби повече от 10% от покупателната си способност спрямо щатския долар от април 2013 г. насам.

Въпреки това положителният ефект от по-ниската стойност на валута върху износа бе до голяма степен заглушен от нарастването на вноса.

"Търговският баланс на Япония се вложи още, тъй като всяко стимулиране по отношение на износа бе компенсирано от по-високите разходи за вноса", посочи икономистът от Capital Economics Джулиан Джесъп. "Поради всички тези причини, трудно е да се заяви, че Япония е натрупала огромно търговско предимство от валутните изменения", добави още той.

Търговският дефицит се разшири още по-силно с оглед на повишаващите се разходи за електроенергия след земетресението от 2011 г. Бедствието принуди Токио да остави настрана ядрената енергия, което от своя страна повиши зависимостта на страната от импорта на енергийни суровини.

Повече за азиатските пазарите може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още