IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония продължава бавно да расте

Основният индекс на потребителските цени се е повишил с 1,2% през ноември на годишна база

08:57 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японските потребители купуват усилено, изпреварвайки предстоящото през април повишение на ДДС. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японските потребители купуват усилено, изпреварвайки предстоящото през април повишение на ДДС. Снимка: Ройтерс

В края на годината японската индустрия напомпа отново мускули. Страната бавно се приближава към целта си за инфлацията. През ноември основният индекс на потребителските цени, който изключва движенията на силно волатилните цени на храните, е нараснал с 1,2% на годишна база, съобщава японското финансово министерство, цитирано от MarketWatch.

Ръстът е малко по-висок от очакванията – анализатори прогнозираха, че основният индекс на потребителските цени ще се повиши с 1,1%.

Само за района на Токио обаче повишението е по-слабо – с 0,7% спрямо ноември миналата година. Данните за района на японската столица се считат като водещ индикатор за движението на цените в Страната на изгряващото слънце като цяло.

Индексът на потребителските цени, който освен цените на храните изключва и цените на енергията, е нараснал с 0,6% през ноември на годишна база. Това е втори пореден месец на ръст и най-голямото повишение от август 1998 г. 

Централната банка на Япония преследва цел от 2% инфлация, която се надява да постигне към 2015 г. Постигането на тази цел обаче може да се окаже предизвикателство заради отслабената йена, която подкрепя износителите, отбелязва Ройтерс.

Същевременно индексът на мениджърите по продажби леко се повиши през декември с 0,1 пункта до 55,2 пункта, както става ясно от месечното бизнес проучване на института Markit.

Така индексът е на най-високото си равнище от средата на 2006 г. насам. За десети пореден месец бенчмаркът е над границата от 50 пункта.

Приходите на търговците на дребно пък са се повишили през ноември с 4%, а с това и значително над очакванията на икономистите, показват правителствените данни. Анализатори смятат, че резултатът се дължи на факта, че потребителите изпреварват предстоящото повишение на ДДС през април 2014 г.

Същевременно други данни сочат, че промишленото производство в Япония през ноември е нараснало по-слабо от очакваното – само с 0,1%. Все пак резултатите от правителствено проучване сред производителите в страната сочат, че промишленото производство ще ускори ръста през декември и януари.

Разходите на домакинствата също са забавили ръста си през ноември – до 0,2% спрямо 0,9% през октомври. Данните са и доста под очакванията на анализаторите за повишение на разходите от 1,8%.

Равнището на безработицата в Япония обаче се задържа на ниво от 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още