IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка не поднесе изненади

Харухико Курода очаква инфлацията в Страната на изгряващото слънце да достигне 1% през първото полугодие на 2014 г.

10:05 | 25.12.13 г.
Японската централна банка не поднесе изненади

Потребителската инфлация в Япония вероятно ще превиши 1% през първата половина на 2014 г., прогнозира управителя на Японската централна банка Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

“Виждаме широко подобрение на икономиката, на пазарите, на общественото доверие. Сега е най-добрата възможност да победим дефлацията”, коментира Курода.

Той потвърди, че централната банка ще продължи да поддържа разхлабената парична политика до постигането на целта за инфлацията (2%).

“Паричната политика на централната банка се различава от тази на другите централни банки заради фокуса върху промяната на обществените очаквания”, каза още Харухико Курода.

Той посочи, че институцията продължава да наблюдава рисковете пред икономиката на Страната на изгряващото слънце и цените и допълни, че паричната политика ще търпи корекции в зависимост от тези рискове.

Японската централна банка не поднесе изненади и запази без промяна курса на паричната си политика. Следващата среща на институцията е в края на януари.

Междувременно премиерът на Япония Шиндзо Абе коментира, че иска да се увери, че планираното увеличение на данъка върху продажбите няма да навреди на възстановяването на икономиката.

“Икономическото възстановяване ще бъде наш изключителен приоритет през следващата година”, потвърди Абе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още