IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината за суровините

Свръхпредлагането и по-скъпият долар са сред основните фактори, които влияят върху цените, коментират Цветослав Цачев от ЕЛАНА и Станислав Фортунов от БенчМарк

11:06 | 14.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Цветослав Цачев и Станислав Фортунов правят своите прогнози за суровините през 2016 г. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Цветослав Цачев и Станислав Фортунов правят своите прогнози за суровините през 2016 г. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свръхпредлагането, по-скъпият долар, очакваното повишение на лихвите, което тревожи инвеститорите, и фактът, че няма сериозно намаление на търсенето, са сред основните фактори, които оказаха влияние върху цените на суровините в глобален план през 2015 г. Това коментираха главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев и дилърът „Международни финансови пазари“ в БенчМарк Финанс Станислав Фортунов в седмичното обзорно пазарно предаване „InvestOr“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Тази година петролът завлече почти всички стоки, а и ценни метали. В последно време падението и на металите се дължи на падението на петрола, като конкретно при петрола се очертава криза на свръхпредлагането, тъй като добивите в световен мащаб са изключително завишени, което разколебава инвеститорите при вземането на решения за инвестиции“, каза Станислав Фортунов.

Цветослав Цачев определи свръхпредлагането като най-важния фактор, но добави и повишаването на лихвите, което притеснява инвеститорите, и по-скъпия долар като други, които влияят на цените на всички суровини, а само на петрола.

„Ключовият момент е, че нямаме толкова сериозно намаление на търсенето, каквото би трябвало да видим в момент на някаква криза въпреки слабите данни от Китай, слабите показатели на САЩ в много отношения и в Европа също. Това говори за слаб ръст на търсенето, а не толкова, колкото бяха оптимистичните очаквания“, каза Цачев и добави, че в момента виждаме пребалансиране на търсенето и предлагането.

Фортунов посочи, че и сега търсенето е на доста високи нива, като за пример при петрола посочи производството и търсенето му от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), но и влиянието на забавящия се растеж на икономиката на Китай, който е основен консуматор на суровините в глобален план.

Главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг описа 2015 г. като кулминацията на войната между ОПЕК и шистовите петролни производители в САЩ и определи 2016 г. като годината, в която ще видим дъното на пазарите на суровини и ограничаване на инвестициите в редица сектори.

По отношение на цената на петрола Цветослав Цачев заяви, че поне в следващата година цените ще останат на сегашните нива, може да се очаква ръст до 45-50 долара, но не и до цени от 60-70 долара, които по думите на Цачев са „невъзможни“. Той смята, че пропадане под 30 долара за барел „не стои на дневен ред“.

От своя страна, Светослав Фортунов сподели очаквания за цени от порядъка на 30-50 долара за барел, коментирайки, че ръст в цената в следващите няколко години „трудно би могъл да се реализира“.

За пазара на злато анализаторите отчетоха, че той се влияе много повече от инвестиционните продукти, политиката на централните банки и от търсенето, най-вече от Китай и Индия. Според Цачев цени под 1 000 долара за тройунция ще събудят притеснения в добивните компании, правейки сравнение с петролните компании и добиващите индустриални метали, които „преживяват по-тежка криза“.

Що се касае до възможностите за инвестиции в суровини - инвестициите във финансови инструменти, базирани на суровини, акции или облигации на добивни компании, например, Цачев коментира, че риск крият тези компании с големи дългове, но вижда възможности, тъй като акциите в секторите на суровините са поевтинели значително.

Целия разговор с Цветослав Цачев и Станислав Фортунов на тема суровини, сред които петрол, злато, сребро, платина, паладий, мед, желязна руда и алуминий, може да гледате във видеозаписите

Част I

Част II

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още