IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът - новият стар риск за 2016 г.

След срещата на ОПЕК от миналата седмица и липса на промяна в стратегията цените на петрола отново се сринаха

08:33 | 12.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият финансов риск през следващата година може ще е рискът, който съществува през цялата 2015 г., коментира Ройтерс.

Докато инвестиционните стратези обмислят кои може да са рисковите събития през 2016 г., добре познатият срив на ценита на петрола отново се появява иззад завесата.

Историята обаче вече е толкова позната, че е трудно да обявим допълнителен спад на цените на петрола за „нов“ риск.

Финансовите пазари живеят с широко разпространените последици на енергийната дефлация от средата на 2014 г. насам. Идеята, че може да има нов шок от такава величина, е меко казано изнервяща.

Пазарна капитализация за над един трилион долара бе изтрита заради петролните акции в цял свят.

Задължения за почти 2 трлн. долара, продавани от енергийните и миннодобивните компании от 2010 г. насам, много от които са с висока доходност или са облигации с рейтинг „junk” на малки шистови газови компании, са изправени пред вълна от понижен кредитен рейтинг, а обявленията в несъстоятелност се увеличават.

Доходността по европейски държавни облигации за 2 трлн. евро в момента е под 0%, след като опасенията около подхранената от петрола дефлация принуди целящата инфлация Европейска централна банка (ЕЦБ) да започне програма за изкупуване на активи по-рано тази година.

Влиянието на нов устойчив спад на цените на петрола върху инфлационните прогнози е обезпокоително както за централните банки, които планират затягане на политиките, например Федералния резерв (Фед), така и за тези, чиито политики са все още на облекчаване, например ЕЦБ.

Нещо повече, мащабът на удара върху страните износителки на суровината – от Русия до Бразилия и Югоизточна Азия, се откроява още повече. Техните валути се сринаха, а 2015 г. вероятно ще е първата година на нетни изходящи потоци на частен капитал от развиващите се пазари от 1988 г. насам.

Предвид скалата на ценовия спад на петрола, не е трудно да разберем защо пазарите пренаписват толкова много сценарии.

От юни 2014 г. петролът сорт Брент се срина с 65% от 115 долара за барел до под 40 долара. Голяма част от този остър спад се случи през последните шест месеца на миналата година, но всякакви надежди за възстановяване през тази година се изпариха на фона на токсичната смесица от нарастващо свръхпредлагане и стръмно забавяне на търсенето от Китай и развиващите се икономики.

Перспективата за живот с цени на петрола на сегашното им ниво, без възстановяване до поне 60 долара, вече се разглежда като основно предизвикателство за много изложени компании и икономики. Тя обаче се засилва от очакванията за повишаване на лихвените проценти в САЩ през следващата седмица.

Въпреки безбройните пазарни рискове, oчертани от банките за следващата година обаче – от конфликтите в Близкия изток и геополитиката, „грешките“ в политиките на централните банки, шоковете с пазарната ликвидност или дори решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз, много малко включват ново понижаване на цените.

И все пак след като на срещата на ОПЕК орез миналата седмица страните членки не достигнаха до споразумение за намаляване на производството и не подсказаха за каквато и да е референция за тавана на добива, цените на суровия петрол отново тръгнаха надолу.

Брентът се срина до ново дъно под 40 долара за барел през тази седмица, а американският суров петрол – до под 37 долара. Дори средната годишна цена от под 55 долара се понижи наполовина само за 18 месеца и продължава да върви надолу.

Отдавнашната мечка по отношение на цената на петрола Goldman Sachs смята, че всяка идея за възстановяване или дори стабилизация през 2016 г. е далеч от истината, а американският суров петрол може да се понижи с почти 50% от сегашната си цена, достигайки до около 20 долара за барел.

Съществува рискът, че по-мека зима, по-бавен растеж на развиващите се пазари и (потенциално) вдигане на международните санкции върху Иран ще доведе до още натрупване на запаси“, коментира банката за клиентите си тази седмица. „Тези фактори подсказват, че краткосрочните рискове за прогнозите остават изкривени в неблагоприятна посока. Ако цените на петрола нарушат капацитета на логистика или съхранение, от банката смятат, че цените на петрола могат да се сринат до ниво производствени разходи от около 20 долара за барел.

Ако се окажат прави, това ще се отрази негативно на вече стресирания пазар от тази година.

А стресът на пазара се увеличава по-много различни причини – включително от пресъхването на световните пазари заради по-ниските резерви на централните банки и спестяванията от петродолари на големите страни износителки на енергия. Намаляването на тези спестявания заедно с повишаване на лихвените проценти от Фед може да наложи възходящ натиск върху дългосрочните лихвени проценти с течение на времето, тъй като обръщане на посоката на суперцикъла на суровините е свързано с обръщане на посоката на пазара на облигации.

Новите инвестиции в световни акции, облигации и недвижими имоти от захранвани от петрол суверенни фондове вече пресъхват на фона на новините, че държавните институции теглят милиарди долари от частни мениджъри на активи.

Само чуждите активи на централната банка на Саудитска арабия са се свили с годишен темп от над 120 млрд. долара.

Ако глобалното икономическо разширяване продължи, както очакваме, то повишеното търсене на инвестиции в крайна сметка ще изложи на преден план пазарните последици от отдръпващите се спестовни потоци от петродолари“, каза Goldman Sachs на клиентите си.

Комбинацията от по-евтин за по-дълго време петрол и по-високи реални лихвени проценти може да се окаже токсична за корпоративните дългове и развиващите се пазари.

Прогнозирайки ръст на несъстоятелността по облигациите на петролни и миннодобиващи компании през следващата година и „зашеметяващите неблагоприятни условия“ за тези компании, кредитната агенция Moody's заяви, че единствените неща, които отлагат това да се случи още през 2015 г. са временните буфери в хеджиращите програми, договорите с фиксирани цени и намаляването на съществуващите касови наличности.

Всичко това обаче може да се промени през следващата година, ако цените на петрола не се възстановяват или ако продължат да падат.

Изчезващата ликвидност и ограниченият достъп до капиталови пазари сега приближават все повече фирми до несъстоятелност“, заяви управляващият директор на Moody's Даниел Гейтс през миналата седмица.

А за тези, които нямат търпение да се върнат към окаяните акции и облигации на развиващите се пазари, посланието е ясно: „Инвеститорите трябва да продължат да пазят гарда си и през 2016 г.“, каза Morgan Stanley за клиентите си миналата седмица.

Годината за суровините, включително и за петрола, ще коментират главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев и дилърът „Международни финансови пазари“ в БенчМарк Финанс Станислав Фортунов в седмичното обзорно пазарно предаване „InvestOr” по Bloomberg TV Bulgaria на 13 декември от 20 часа.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Накрая саудитите ще изядат дървото и нещата ще си дойдат на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още