IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ген. Ралчев: Трудно ще се създаде обща европейска разузнавателна служба

В Европа "се бърза много бавно" по отношение на борбата с тероризма, смята експертът

11:05 | 24.03.16 г. 63
<p>
	Проф. ген.-майор Румен Ралчев, снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Проф. ген.-майор Румен Ралчев, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудно може да се създаде обща европейска служба за разузнаване в Европа. Необходимо е уеднаквяване на законодателството, определяне на дяловото участие и преди всичко добра воля. Това заяви проф. ген.-майор Румен Ралчев в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Хубаво е, че се говори за това, но то ще стане далече във времето, прогнозира той.

Според него няколко разузнавателни служби може да бъдат определени като „майстори” – тези на Русия, САЩ, Израел, каза експертът. Според ген. Ралчев разузнаването в България опира повече до получаване на информация от другите външни служби.

Той подчерта, че за последните 12 години от началото на терора в Европа "се бърза много бавно". 

По негово мнение за момента Европа като цяло тича след събитията и „по стара традиция после се взимат мерки, за съжаление на парче”. Всичко това показва необходимостта от единно ръководство за противодействие срещу тероризма в Европа, който трудно ще се изкорени. Това е феномен от много години, но променя начините, по които се работи, коментира експертът.

Възможната заплаха срещу линия на градския транспорт в близост до хотел Плиска в София, за която предупреди Държавният департамент на САЩ, той коментира така: „ Няма град, държава, улица, която да е застрахована от терористична опасност. Трябва да свикнем с тази мисъл и да бъдем нащрек”.

Целия разговор вижте във видеото!

 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Теоритично, за да се случи това нещо и да има реално повишаване ефективността на една такава пан-еуропейска спец.служба, първо ЕС трябва реално да се е трансформирал във федерация от типа на САШ, аз друг начин не виждам. Дали от своя страна, такава трансформация е възможна - съвсем отделен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още