IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сега ли е моментът за членство в еврозоната

Членството на България в еврозоната ще донесе допълнителна стабилност, която в момента не е достатъчна, смята икономист

13:11 | 04.07.16 г. 1
Сега ли е моментът за членство в еврозоната

Приемането на България в еврозоната е политически въпрос. Има формални критерии за членство, които добре знаем. Въпреки това обаче е въпрос на политически консенсус между останалите държави от валутния съюз. Това коментира икономистът Никола Янков в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че в последния доклад на ЕК от 2014 за България и Румъния беше дадена категорична оценка, че двете страни не са готови за членство.

Според него членството на България в еврозоната ще донесе допълнителна стабилност, която в момента не е достатъчна, въпреки наличието на валутен борд. Освен това рискът ще намалее, което ще доведе до спадане на лихвите.

"От дълго време се говори за членството на България в еврозоната, но реално не се кандидатства. Причината е, че ще се засили контролът в две области – фискален, по реда на критериите от Маастрихт, и по-голям надзор върху банковата система".

Спадът при паунда и еврото след вота за Brexit не е големият катализатор за евентуалните тежки икономически и финансови последици за Великобритания. Това даже може да омекоти икономическия спад в страната. Големият проблем ще дойде, ако видим сериозен отлив на капитали през следващите месеци. Това коментира финансистът Искрен Пенчев, който коментира и до каква степен Brexit може да подкопае идеята за по-нататъшна финансова интеграция на Стария континент. По думите му има силно гражданско движение против излизането и много фактори, които биха спрели този процес.

Още от разговора може да гледате в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Напълно правилно, но УВИ ДАЛИ ДРУГАРЯ ПУТИН ЩЕ ВИ ПОЗВОЛИ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още