IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темата за „данък уикенд“ не е затворена, твърди експерт

Бизнесът очаква предложения за още промени, които да усъвършенстват законодателството в тази област

11:17 | 13.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки приетите промени за „данък уикенд“, в голямата си част предложени от бизнеса, темата още не е затворена. Очакваме в бъдеще да има и други промени, така че да заработи реално идеята на финансовото министерство за този вид облагане. Това каза старши мениджърът „Данъчни услуги“ в Deloitte Пламен Донев в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria в коментар на приетото на второ четене решение в бюджетната комисия в парламента за облагането на ползването на фирмени активи за лични цели.

Експертът отчете като положително, че новите правила дават конкретна яснота за облагането на тези активи от гледна точка на данъка върху печалбата или данъка върху доходите. Останаха обаче и някои проблеми, каза той и допълни, че очаква нови промени, които да усъвършенстват законодателството в тази област. 

Една от основните спънки фирмите да признават случаите, в които имат лично ползване от служители или собственици на фирмени активи, беше тежкото облагане от гледна точка на данък общ доход и осигуровки, отбеляза той. Така експертът обясни досегашната ниска събираемост от ДДС.

По думите му с приетите промени се очаква фирмите да бъдат "по-откровени" към данъчните власти от гледна точка на това, че ще дължат само 10% данък върху доходите без допълнително осигурително бреме.

Освен това в Закона за корпоративното подоходно облагане бяха приети конкретни числови прагове, които показват каква част за конкретни видове активи се приема, че е за лично ползване и каква за служебно, допълни експертът.

За всички останали активи извън автомобили и недвижими имоти законът ще работи с хипотеза за облагане с 20% ползването на фирмени активи за лични цели, което може да бъде твърде проблематично от гледна точка на бизнеса, тъй като няма минимален праг за отделни активи.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още