IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Кукушева: Данък уикенд създава проблем за малкия бизнес

Той неминуемо ще доведе до промяна на себестойността на всички видове стоки и услуги в България

22:21 | 19.09.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данък уикенд и неговото изплащане неминуемо ще доведе до промяна на себестойността на всички видове стоки и услуги. Това каза председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

"Проблемът е в малкия бизнес, който в продължение на 25 години се опитвахме да развиваме, да материализираме, и в момента точно този бизнес е притеснен, защото данъкът, който ще плаща трябва да влезе в себестойността на продукцията, която той създава", обясни Кукушева.

"Всеки разход за бизнеса е категорично заложен в себестойността на продукта и услугата, които той предлага на пазара. Този данък неминуемо ще доведе до промяна в себестойността на всички видове стоки, храни и услуги в България", категорична беше тя.

По думите ѝ НБСХС е притеснен от въвеждането на този данък, тъй като в този бранш сивият сектор приближава 50%. Второ, липсва регистър на дистрибуторите или превозвачите и търговците на хляб, тестени и сладкарски изделия.

„Нашият бранш е притеснен от несправедливостта на ангажираност спрямо изрядността към бюджета на белия бизнес и абсолютно непроменената обстановка в сивия сектор“, каза тя.

Целия разговор с Мариана Кукушева може да чуетe във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
Dies Irae
преди 7 години
Пътя Русе-Бяла ако някой го е минавал ще ви каже, че е по зле от Сталинград след немска обсада. Отстрани изорано от тировете, бабуни, шипове от асфалт и какво ли още не. Затова и там стават катастрофи защото хората за да избегнат кратерите карат по средата на пътното платно и се блъскат. И като минеш от там и си викаш за какво ви плащам тия данъци като накрая пак всичко за моя сметка (ако оцелея) Първо направете така, че хората да знаят за какво плащат после вече търсете как да се затегне за да няма тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Dies Irae
преди 7 години
Проблемът тук е, че за пореден път искат малкото останали коректни фирми да платят за да може после да се каже ето борим се със сивата икономика. Няма ли някой с мозък поне за 2ст. да се усети, че хората не плащат данъци защото знаят, че срещу тях не получават нищо. Ето ви пример- взимаме нов пътнически бус за да караме хора от селата на работа и обратно. Минава по пътя Русе- Кубрат и за няма и 3 месеца е влизал 5 пъти в сервиз. Защото там път няма, това е козя пътека, разорана нива или както искате го наречете. Един път плащаме акцизи на горивата, винетки, данъци и какво ли не още и накрая като ти се потроши автомобила държавата казва еми това е, плати си ремонта и ДДС-то за него и пий една студена вода. После защо никой не иска да плаща данъци. Те от реформа какво разбират да се назначат още роднини на държавната заплатополучателна система или да сменим техните с нашите? Трябва съкращаване на разходите и щатните места. Повече инвестиране в страната. Северна България стана ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 7 години
ако проблема е само в колите можеше да се измисли доста по елегантен подход. проблема е, че с цялото тупане колко е добре икономиката и колко пари имало, се съмнявам всичко да е точно така. Искат да да изстискат още пари защото не им стигат да покрият огромните разходи причинени от нереформираните системи. Това е най-некадърният данък измислян някога и заради това ще го изядат на следващите парламентарни. ГЕРБ си помислиха, че ще са винаги на власт и започнаха да действат като монархия. Кефнал му на царя и вдигнал данъка на крепостните. Еми нема стане. Искам да видя как ще облага външните инвеститори с тоя данък. Ще гледат с изцъклени очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Данъкът не е точно проблема, проблемът е по-скоро с практическото освобождаване от ДДС на леките автомобили, то там са най-големите суми за които се говори. Практически, нов лек автомобил почти на 95% от всички покупки у нас се купува на фирма за да се освободи покупката от ДДС. Ясно е че 95% е прекалено голям дял, но това показва статистиката. И идва момента, когато имаме дефакто освобождаване от ДДС на новите леки автомобили, като хлябът примерно се облага на общо основание. Ей това е пробема, изкривената система която всички я виждаме. Затова се и вкара данък уикенд, за да се замажат очите на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
aldy
преди 7 години
Абе поне половината от този "бизнес", като влезе в затвора, ще попадне на хора и ще стане Човек. Така мисля аз. Ползват си фирмените активи за лични цели и се правят на улави. Друг е въпросът, че тия, дето ги гонят за това, отдавна са втасали за затвора. Справка Румъния - опандизиха над 1500 келе ша, министри за почти две правителства и за още питат. Тук ТЪПО МЪЛЧАНИЕ, ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още