IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините искат висок кредитен рейтинг, за да се финансират

След банковите заеми местните власти ще потърсят по-евтин ресурс на капиталовите пазари, посочи Кирил Григоров от БАКР

10:57 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria </em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След банковите заеми местните власти ще потърсят по-евтин ресурс на капиталовите пазари. Това прогнозира  Кирил Григоров от Българската агенция за кредитен рейтинг в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Той смята, че тенденцията за постепенно повишаване на лихвените проценти ще засили интереса към алтернативите за финансиране от страна на общини.

В годините непосредствено преди кризата дори и малки общини в България бяха започнали да поддържат кредитен рейтинг с цел да разберат на каква цена могат да се финансират през капиталовия пазар, посочи той.

Ниските лихвени проценти правят финансирането чрез банков заем по-привлекателно, отколкото през капиталовите пазари. Сигурно е, че с повишаването на лихвените проценти по банковите заеми обаче ще се върне интересът на общините за финансиране през капиталовия пазар, смята Григоров.

“Това ще позволи общините да получат по-евтин ресурс, финансирайки се през капиталовите пазари, обясни експертът. Това ще стане само при добър кредитен рейтинг, защото той дава добра атестация за състоянието на общината.

Според Григоров спецификата при рейтинговането на общините е, че се гледа финансовото ѝ състояние и се прави сериозен анализ на функциите ѝ.

„Важно е да се види дали общината взема заеми, защото ако не взема кредити няма да има и какво да връща, но функциите ѝ, каквито очакват от нея гражданите, няма да бъдат осъществени. Затова е много важно да се знае как тя поддържа инфраструктурата, системата за здравеопазване и образование", посочи той. 

По думите му доброто управление изисква наличие на собствени приходи, но в повечето случаите те не са достатъчни и общините търсят източници на финансиране.

Григоров напомни, че по-големите общини в България поддържат висок кредитен рейтинг, а Варна и Бургас са традиционно силни във финансово отношение. 

Наскоро София и Пловдив се похвалиха, че запазват възможно най-високия кредитен рейтинг ВВ+, но в тях икономическата активност е висока и през последните години нямат проблеми по линия на еврофондовете и по реализирането на инфраструктурни проекти.

Григоров обяви, че тази тенденция важи като цяло за морските общини най-вече заради транспорта и туризма, а също така и за общините, които поддържат високо ниво на туризма, като Банско например.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още