IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврофинансирането за предприемачество не води до успешни резултати, според експерт

София се е превърнала в номер 1 стартъп дестинация в Югоизточна Европа

11:24 | 11.06.17 г. 4
Еврофинансирането за предприемачество не води до успешни резултати, според експерт

Развитието на предприемачество чрез финансиране по европейски програми не води до успешни резултати. Това коментира основателят и главен изпълнителен директор на The Founders Institute Адео Реси в предаването на Bloomberg TV Bulgaria Boom&Bust.

По думите му правителството може да финансира професионални венчър фондове, които от своя страна да насърчават и подпомагат развитието на стартъпите, а не просто да дава директно средства на самите стартиращи компании, тъй като тази практика не води до ефективни резултати.

Двата жизненоважни фактора за стартирането на една компания са върховенството на закона и таланта, подчерта още Реси.

Директорът на The Founders Institute България Милен Иванов допълни, че София се е превърнала в номер 1 стартъп дестинация в Югоизточна Европа. Все по-големият интерес за стартиране и  развитие на предприемачество в България се отдава на таланта на хората, ресурса от гледна точка на по-лесния достъп до ноу хау и познания в дадена област, както и наличието на инвеститори.

Създаването на дигитални иновационни хъбове за подпомагане на определен тип център с ресурси и оборудване, така че изследването и иновирането да става по-евтино и по-достъпно, би било добра стъпка, коментира още той.

Целия разговор с Адео Реси можете да видите във видеото

Разговорът с Милен Иванов гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 6 години
ами ако нямаше еврофинансиране, тази пътна инфраструктура дето се построи щяхме да я гледаме през крив макарон включително и метрото в софия. за всичко друго си абсолютно прав. даже подочух, че за да получиш еврофинансиране за алабалистика , т.е. всичко което не е инфраструктура, рушвета стигал към 50% от сумата :))) . та мистър 10% от приватизацията е слънце къмто сегашните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
ivanrog
преди 6 години
Те да бяха копирали, пак добре, ама само взеха най-лошото - субсидиите и оставиха на "пазарната икономика" да се оправя, но тя няма лек срещу субсидиите или да съм по-коректен, лека е прекалено дълъг и с почти сигурен летален край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
Еврофинансирането не води до добри резултати не само при предприемачеството. Този начин на разпределяне на финансите, спускани "отгоре" ни е добре познат от времето на Тодор Живков и Леонид Брежнев. Той НИКОГА и НИКЪДЕ не е водел до добри резултати. И защо лидерите на ЕС решиха да прекопират от социалистическия блок точно командно-административната система, която доведе до разпадането му не ми е понятно. Има хора, които се учат от грешките на другите и те са умни. Има хора, които не се учат от грешките на другите и те не са толкова умни. Но да ПОВТАРЯШ грешките на другите, които при това са очевидни и съдбоносни грешки - това вече не знам как се нарича. Но явно скоро интелектът няма да победи в световен мащаб. По-скоро ще победи неговата противоположност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
"Все по-големият интерес за стартиране и развитие на предприемачество в България..."Тука нещо се бъркат, в България е доста ниско нивото на реално желаещите да са предриемачи - http://***.bgonair.bg/bulgaria/2016-02-15/predpriemachite-v-balgariya-na-predposledno-myasto-v-es
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още