IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неща, които Карл Маркс е искал да премахне

Анализаторът Владимир Сиркаров коментира фундамента, върху който лежи комунистическата идея

11:31 | 07.11.17 г. 24
5 неща, които Карл Маркс е искал да премахне

„Манифест на комунистическата партия“ е най-значимият труд на Карл Маркс и изследователите виждат в него фундамента на комунизма. В този труд е залегнала тезата, че комунистическата идея лежи върху основата на премахването на частната собственост. Това коментира пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването "Investbook" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Може ли да се изгради общество без частна собственост? Доказано е теоретично и емпирично, че частната собственост води до възможността за ефективно и ефикасно разпределение на ограничените ресурси в ситуация, в която хората имат неограничени желания“, посочи Сиркаров. "В Манифеста има пет неща, които са свързани с института на частната собственост, но са в различни измерения, които според Маркс трябва да бъдат заличени.“

Анализаторът е категоричен, че Карл Маркс директно „стреля“, но остава малко встрани от обществените дебати, които засягат хората. 

„Първото нещо, което буди много спорове и различни реакции, е отричането на семейството като социална институция. Маркс обвързва семейството през призмата на буржоазията. Буржоазното семейство реално е устроено така, че в центъра на живота, на движението на икономическите активности на това семейство, са капиталът и частните ползи“, коментира той.

Сиркаров обясни, че семейството е базирано на тези принципи и именно поради тази причина Карл Маркс смята, че този тип семейство трябва да бъде изкоренено.

Анализаторът обаче изрази своето несъгласие с тази гледна точка.

По думите му второто нещо, което Маркс иска да премахне, е индивидуалността.

„Индивидуалността през неговите очи е социална конструкция, която е част от капиталистическата система и е абсолютно пряко интегрирана с частния капитал“, каза Сиркаров и обясни, че буржоазното общество е базирано на независимост и индивидуалност, докато според Маркс „живеещият, работещият човек е зависим и не е индивидуален“.

„В този контекст според него индивидуалността като социален ефект е изключително вреден и той трябва да бъде изкоренен“, съобщи анализаторът.

Кои са вечните истини според Маркс? Какво лежи в основата на идеологическите сблъсъци? Може ли да има общество без частна собственост? Защо историята е едно от останалите три неща, които според Карл Маркс трябва да бъдат заличени? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

14
rate up comment 13 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Хахахаха...яко пинокио ...отдавна не бях се смял на такова описание !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Чети Маркса , пъпеш ...да научиш как шефът ти от паркинга *** и тебе и жена ти ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 6 години
Идеите и действията на Маркс не заслужават да бъдат коментирани. Искам само да припомня коментара на Ленин, за съратничеството между Маркс и Енгелс, "И идеите и парите бяха негови(на Енгелс), а той даже евеше и жена му".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 3
pinoccio
преди 6 години
Ми, ти спомена за добитъка. Това понятие не е някаква философска категория на Киркегор. Понеже ми се стори, че подобна призма ти е по-удобна в разсъжденията, затова реших да продължа да следвам същия контекст. Но ти си много противоречив - "***" не било анималистична категория, а едва ли не нещо от императива на Кант. Еми щом е такъв миш-маш в главата ти, за какво тогава не ползваш нещо от кулинарията - ако едни яйца на очи ни спретнеш тук, мис "Кюстендилска пролет" ти е опакована в целофан и изпратена с обратна разписка . Всичките ти приказки са едни такива - оборска тор, която няма изриване. Как пък един път не обясни като хората, дали черната дупка на Стивън Хокинг е по-голяма от тази на Евгени Минчев, примерно. Фентъзи анализ било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 6 години
зоофилските ти фантазии не ме интересуват по принцип, написаното от теб е някакъв фентази анализ и няма нищо общо с казаното от мен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 9
pinoccio
преди 6 години
Много пък си анималистичен - *** били, явно солидарността между хората е характерна за добитъка. Ами тогава индивидуалистите са зверове, зверовете ходят сами и се оправят с плячката си. Значи, прилагайки твоя нешънъл джиографик мейнстрийм, имаме зверове срещу ***. Хайде сега продължи своя разказ за това как разбираш социума през призмата на изяденото от лъва гну. Или пък може ли да приемем същият този лъв да онноди баба ти и да й вземе пенсията, а после да възкликне царски - докато го има Маркс, ще има и баби за оннождане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
data
преди 6 години
То по смешното в днешни времена е че отново доказахме теорията на Кейс :) Преоткрихме отново връзката доходи-спестявания-инвестиции . Само няма кой да се провикне - Спестяванията ни ще ни доведат до бедност :)п.п. Бленуваната инфлация започна да се появява едва щом започнахме да мърдаме доходите :) :) Монетаристите отново ядоха сопата :);)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 9
khao
преди 6 години
даже и на теория не звучи добре, да убиеш индивидуализма е все едно да убиеш същноста и интелекта на човека и да го направиш ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
Graf
преди 6 години
Днешният капитализъм е 80% по Манифеста, 10% нови технологии и още 10% "нови" идеологии, борещи се с 80% Манифест. :)Който не вярва да си прочете десетте точки на цитирам "деспотичната намеса в правото на собственост и в буржоазните производствени отношения" от книжлето.Либертарианците сега се опитват да реализират останалите 20%, но не си го признават, а "критикуват". :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
data
преди 6 години
Маркс и Кейнс спокойно могат да носят титлата - "Спасители на капитализма" !Единият създаде философския, а другия икономическия модел способствали оцеляването на капитализма като обществена форма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още