IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескперт: Дългове за 7 млрд. евро бяха продадени през 2017 г.

Пазари в ЦИЕ с най-големи обеми от продадени портфейли през последните години са Румъния, Унгария, Хърватия, както и Словения

21:11 | 15.03.18 г.
Ескперт: Дългове за 7 млрд. евро бяха продадени през 2017 г.

Пазарът на дългове в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) достигна пика си. 7 млрд. евро бяха продадените кредити през изминалата година, като съществена част от тях са в Румъния, Унгария, Словения. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ангел Хаджиев, мениджър “Финансово консултиране” в Делойт България.

Tой цитира доклад на компанията, според който пазарът на дългове ще продължава да се активизира. Според данните най-активните пазари в ЦИЕ с най-големи обеми от продадени портфейли през последните години са Румъния, Унгария, Хърватия, както и Словения. 

„Основни тенденции са ръст на БВП на всичките страни, които сме разглеждали, както и ниската безработица в тях. Те карат и въпросните кредитити да са с по-добро качество, но и специфичните практики на банковото кредитиране в дадените страни също се подобряват“, обясни Хаджиев.

Той посочи, че пазарът на недвижими имоти върви нагоре почти навсякъде в разгледаните 12 страни от региона, което кара цените на дадени кредити да са доста по-големи – тези, които са обезпечени с недвижими имоти, независимо дали са потребителски и ипотечни кредити или корпоративни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още