IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митко Василев: Много малко фирми не очакват спад в приходите

31% от компаниите, участвали в анкета на ГБИТК заявяват, че служителите им ще бъдат пуснати в платен или неплатен отпуск

23:00 | 30.03.20 г. 12
Митко Василев: Много малко фирми не очакват спад в приходите

Нагласите на бизнеса са по-скоро песимистични. Над 1/3 от компаниите, участвали в запитване на Германо-българската индустриално-търговска камара очакват значителен спад в приходите и продажбите, една пета очакват спад от над 50%, а съвсем малка част не прогнозират спад до края на извънредното положение.

Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Той уточни още, че блиц анкетата е била проведена сред 75 членове на организацията и предимно български дружества, поддържащи търговскоикономически отношения с Германия, както и инвеститори от Германия. 

"Риск от фалити на дружества има, като сред най-засегнатите сектори са туристическият, ресторантьорският и част от услугите", каза още Василев. По думите му обаче е важно какви мерки ще предприемат самите предприятия.

Той посочи, че 31% от допитаните компании заявяват, че служителите им ще бъдат пуснати в платен или неплатен отпуск, 19% казват, че ще съкратят част от персонала си, а близо 18% намаляват производствените си капацитети. “Други обмислят възможността за работа от вкъщи, пренасочват дейности”, добави Василев.

Експертът посочи, че като допълнителни мерки от страна на държавата дружествата предлагат намаляване на бюрокрацията и опростяване на процесите, създаването на план за икономическо възстановяване, финансови помощни средства, данъчни облекчения, създаване на "зелени коридори" за износ и др.

"Очаква се държавата да помага с каквото е възможно", каза още Василев, но подчерта, че също толкова важно е и как компаниите могат да помогнат на държавата.

“30% от допитаните дружества са готови да разработят и формулират конкретни мерки, да ги предоставят на компетентните органи”, отбеляза той, като добави, че 20% от компаниите са готови да предадат безвъзмездно свои продукти и услуги.

“Мисли се и в посока подпомагане на възрастни хора”, каза още Василев.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ти пък, сега ще ви изсипят помощи от нашите данъци, зада може после пак да ми тежкарееш къв мастит бизнесмен си ... нема да се плашиш, партията ще помисли за вас ... пак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Къв спад бре...Масов мор се задава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още