IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорните предимства на електромобилите

Електромобилите ще имат дял от 10-15% до 2030 година, въпреки масовото им производство днес, смята доц. Пламен Паунов

16:25 | 09.10.20 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Амбициите на ЕС са през 2050 г. индустрията да бъде с нулев въглероден отпечатък и това е предизвикателство за бизнеса. За изпълнението на тези цели част от конвенционалните производства на енергия ще бъде заменена от възобновяеми източници, но при тях е характерно неравномерното производство.

Затова и компаниите продължават да търсят нови технологии и алтернативи.

Оказва се, че електромобилите може и да не са отговорът на увеличените екологични изисквания за автомобилния транспорт.

Проучвания показват, че ползите от тях могат да се видят едва при пробег от над 150 хил. километра. Дотогава емисиите въглероден диоксид (CO2) за целия жизнен цикъл на автомобила - от производството до рециклирането, са по-високи, отколкото при конвенционален дизелов двигател, заради неговия по-висок коефициент на полезно действие.

Това разказва доц. Пламен Пунов от катедра "Двигатели, автомобилна техника и транспорт" към Техническия университет в София пред Bloomberg TV Bulgaria. Той е ръководител на екип, който е сред пионерите при разработването на водородни двигатели. Един от техните болиди има първо място за дизайн, получен на състезание в Германия.

Пунов посочи още и че при анализите за ползите от електромобилите трябва да бъдат взети предвид различията между държавите в ЕС. В Полша например емисиите СО2 за производство и експлоатация на тези двигатели ще бъдат значително по-големи, отколкото във Франция. Полша произвежда електроенергия основно от въглищни топлоцентрали, а Франция - с ядрена енергия.

Моментният ръст на производството на електромобили се дължи на желанието на големите автомобилни производители да намалят общия обем на емисиите си, обясни още експертът. Към момента се счита, че електромобилите имат нулев отпечатък и така чрез тях се намалява общото количество СО2, емитирано от произведените автомобили на концерните.

Но едва ли електромобилите ще се окажат автомобилите на бъдещето и прогнозите на Пунов са, че техният дял до 2030 година ще бъде около 10-15%. За него през следващото десетилетие доминиращи ще бъдат хибридите, особено за градска среда.

По отношение на водородните двигатели в момента технологията е доста скъпа и едва ли те ще навлязат масово в следващите години. При този двигател се използва специална горивна клетка, която превръща водорода в електроенергия.

Как изглежда болид с водороден двигател и какви са предизвикателствата пред неговото разработване можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 4
Асо Пика
преди 3 години
"ползите от тях могат да се видят едва при пробег от над 150 хил. километра" ......Хахахаха...... кат ги направят по 2 -3 000 евра ще си купя електричка да ходя с нея на лозето ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
forexar
преди 3 години
Bravo! Чудесен репортаж + статия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
"ползите от тях могат да се видят едва при пробег от над 150 хил. километра", значи като ги внесат в България, ще почнем директно от ползите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още