IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Хората са в сивата икономика заради ниските заплати

Работниците нямат доверие в пенсионната система и държавата като орган, който осигурява публичните услуги, твърдят работодателите

16:16 | 23.02.21 г. 6
АИКБ: Хората са в сивата икономика заради ниските заплати

Хората са съгласни да извършват нерегламентирана заетост поради ниския размер на възнагражденията, но също така и заради недоверието в пенсионната система и държавата като орган, който осигурява публичните услуги. Основните проблеми, които водят до намаляване на доверието са незавършената реформа на пенсионната система, често променящите се нормативни изисквания и условия за пенсиониране и много ниските пенсии. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

„Много трудно е да изчислиш процент на нещо, което е скрито. Но нашият композитен индекс „икономика на светло“ за  2019 г. е почти 79%, което означава сивата част на икономиката е около 21%. В този композитен индекс има подиндекс „недекларирана заетост“, който показва около 25% недекларирана заетост“, обясни гостът.

„Пандемията беше наистина урок и тeзи, които години наред се опитват да извлекат конкурентни предимства, като не декларират пълните възнаграждения, сега бяха ощетени, тъй като не успяха да се възловат от мерките за подпомагане на бизнеса и заетостта в пълен размер. Това ги е накарало да се замислят дали си струва да вършат това укриване на данъци и осигуровки“, заяви Иванов. 

Според него е трудно да бъдат открити ефективни мерки за борба с недекларираната заетост, тъй като винаги имам споразумение между работодателя и работника и за да бъде прекратена тази практика трябва да бъде прекъснат интереса на едната страна.

По тази причина от АИКБ предлага работещите в частния сектор да плащат 100% от своите осигуровки. Иванов заяви, че това ще стане като работодателят сключва трудов договор със служителя си, където е записано брутното възнаграждение с включени в него осигуровки. По думите на госта обаче приемането на това предложение в никакъв случай не требва да става за сметка на работника, а законодателството да гарантира, че нетното възнаграждение няма да бъде променено.

„Смятаме, че голямата промяна ще дойде с промяната на нагласите на хората. Това ще стане, като се покаже на хората, че трябва да получават по-големи възнаграждения, както и да им се покажат достойнствата на пенсионната и здравната система“, каза Иванов.

Повече вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
2500 Евро Минимална Заплата , 1000 Евро Минимална Пенсия до 2030 г. , плюс редица Бонуси, Ваучери, Помощи и Базов Доход, според Програмата за Развитие на България на Проект Фондация Високи Технологии. Плюс безлихвени Кредити, Грантове за Иновации и Стартъпи, създаване на Търговски Центрове за Български Стоки, Услуги и Технологии в стратегически точки по света.Умножаване на БВП и нареждане България сред най-богатите страни в ЕС и света.Изграждане на изцяло нови Промишлени и Жилищни Зони, цели нови Села, Градове, Инфраструктура, по най-високите световни стандарти.100% безплатно Здравеопазване и Образование.Връщане на всички Емигранти плюс заселване на още няколко милиона квалифицирани Чужденци - достигане Население над 10 млн. до 2030 г.. Наречето го Сива, Черна, Червена или Пембяна Икономика.Парите ще дойдат от въвеждане и развитие на технологията Вертикална Аеропонна Ферма, за производството и експорт за стотици милиарди Евро, на Биогорива, Храни и Материали - https://vertikalna-ferma.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
В букварите по сивата икономика пише, че най-голям е делът на неплатените данъци (tax evasion). Вторият по сила фактор е скритата заетост. Хората са в нея заради ниските си заплати - това е ноторно ясно, но има нещо, че в природата на човека е да изхитрува, ако може (дори при високи заплати).Този индекс на светло е в стил всички наопъки (мерят икономиката в сянка), те на терсене (на светло). Иначе от доста години го работят, дано да се оправдава - ако не за общото благо, то за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
хахахаха, точно така е станало да знайш ! ... на всякъде се крият данъци ако може !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
vankata89
преди 3 години
Бхахахах по тъпо оправдание не можаха да измисля "не успяха да се възползват от мерките за подпомагане на бизнеса и заетостта" . Ако тия пари човек ги е спестявал и влагал в S&P 500 или на Бъфет фонда през годините щеше да има много повече пари от колкото да чака на пикливи помощи от държавата. Я направете осигуряването да не е задължително да видите колко хора щеше осигуряват :D. Погледнете колко от хората със собствен бизнес се осигуряват на по - голяма от минималната заплата понеже имат избор :D на тоа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 3 години
Мой много близък започва работа в хотел в Англия.Парите - ок, но има и много извънреден труд, който се облага още и още.Та, отива аверчето при шефа му и почва:- Така и така, дай тия пари да ги даваш 'на черно', па аз пак ще си работя, гледай колко отдръжки ми вземат още. И за мен ще има, и за теб ще има?Боса по погледнал и отвърнал:- Гледай сега, не си първият, няма и да си последният, който пита за това. Аз те разбирам, НО и ти ме разбери - на мен не ми се лежи в затвора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Един Българин
преди 3 години
"не успяха да се възползват от мерките за подпомагане на бизнеса и заетостта" -- кикики какви мерки и кой и какво е получил и кога? Как да имам доверие в държавата и пенсиите, като се осигурявам на тавана, а ще получа тавана на пенсиите, който е три пъти по-нисък? Изобщо махнете осигуровките няма никакъв смисъл от тях освен може би здравните че все още въпреки партийния секретар Балтов има една болница, която работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още