IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад решението на Путин?

Русия няма голям интерес да започне масирана война срещу Украйна, твърди експерт

23:26 | 22.02.22 г. 7
Какво се крие зад решението на Путин?

Решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на Донецк и Луганск означава, че на картата се появяват две нови държави – в момента виждаме, че и други страни по света ще последват примера на Русия. Това коментира прeд Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Александър Сивилов, преподавател и координатор на Via Evrasia. 

По думите му големият въпрос е дали Китай ще признае тези две републики, защото тогава ситуацията ще бъде коренно различна. В същото време това, което най-много ни засяга като европейци, е отношението на Турция. 

„Това е един съвсем нов щрих в конфликта в Украйна, защото ако се стигне до военно противопоставяне, украинските въоръжени сили ще се сблъскат с руската армия. Появиха се още тази сутрин информации, че около Донецк са забелязани танкови колони, които са вероятно част от навлизащите на територията на Донецката и Луганската република руски войски. Ситуацията там става много по-сложна“, обясни гостът.

По думите му Русия има много малко интереси да започне масирана война срещу Украйна. „Руското правителство напълно прехвърли топката в ръцете на Володимир Зеленски и на украинските власти, които трябва да решат дали ще се опитат по силов начин да възстановят териториалната цялост на Украйна. Нашата позиция е много разумна за това, че трябва да се използват дипломатически средства за решаване на подобен тип конфликти. България през последните няколко месеца демонстрира по-активно отношение към конфликта и заема много ясно проукраинска позиция“, каза още Сивилов.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Забравил си третата част - българската. Може да станеш гаулайтер на новият ни хинтерланд. С Македония не ни се получава. Всъщност исторически тече разкъсването на русия. Нормално е чрез изнасянето на проблемите навън, да се опиташ да неглижира тези в страната си. Е да, но до кога? Ето ти едно според мен компетентно мнение : " Восстанавливает ли Путин Российскую империю, или, наоборот, наносит ей последний удар это покажет будущее, но мне страшно думать, что благодаря решениям Кремля отношения между русскими и украинцами будут такие же, как между турками и болгарами."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 години
Реално тече разделянето на Украйна на две части - Руска и Полска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
С донбас, с крим и ако ще с половина Украйна, русия си умира. Агонизираща държава управлявана от един обикновенлуд е наистина опасна конбинация. До 2 години няма да го има и нещата ще се уталожат. А какво иска, ами не иска донбас в русия, иска го в украйна с много особен статут позволяващ му да държи стараната далече от НАТО и ЕС. Вчера даже се изцепи че Украйна трябвало да бъде демилитаризирана, защото така му е кеф. Както отдавна писах светът е в очакване на смъртта на путин. Да си ходи там където му е мястото тазиоткачалка. PS Видяхте ли му физиономията по време на речта? Нелуд а лудза връзване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
Старческа гпуповатост и деменция,която ще доведе до разпад на раша.Трябва вече някой млад с европейски ценности лидер да смени изкукуригалия старец.И това е само въпрос на време вече след този автогол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
ти дни == тия дни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Какво се крие зад решението на Путин? == Сопа. Но по-голяма ще извади другаря Си ти дни, със своето обръщение: Urbi et Orbi..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още