IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Иванов: Ситуацията в Украйна ескалира заради малодушието на световните политици

Според главния изпълнителен директор на AmCham санкциите, които Западът налага срещу Русия, започват да работят

13:27 | 08.03.22 г. 2
П. Иванов: Ситуацията в Украйна ескалира заради малодушието на световните политици

Той обаче се надява, че едни бъдещи преговори няма да се водят в Беларус заради украинската делегация, която няма да се чувства добре там, „докато в Украйна се бомбардират жилищни блокове – това не са преговори, а шантаж“.

"Смятам, че всички световни лидери, които изявиха желание да посредничат и които са малко по-встрани, могат да окажат някакво съдействие и най-накрая да се направят нормални преговори. В момента и двете страни, най-вече Русия, се опитват да заемат по-добра позиция по време на преговорите с цената на животи – не само на войниците си и на украинските войници, но и на мирни жители. Това не може да остане ненаказано. Ако остане ненаказано, ничия свобода на никоя държава и на никой човек на тази Земя не може да бъде гарантирана", каза Иванов.

По думите му ситуацията ескалира заради малодушието на световните политици.

„Причината е, че те купуваха с години петрола и газа на Русия, правеха икономиките си зависими от руския нефт и газ, отиваха да се срещат с този човек, който очевидно е диктатор - и самите руснаци го знаят, и самите руснаци нямат доверие на този човек", анализира моделът на управление в Русия Петър Иванов. "Това е един олигархично-диктаторски режим, на който самите хора не вярват. Аз съм украинец, но дори и сега не мразя руснаците.“

Представителят на AmCham в България е убеден, че санкциите на Запада срещу Русия вече действат. Той посочи, че една от грешките на руското ръководство е, че не са вярвали, че Европа ще се обедини.

"Този ужас, който видяха в Украйна, накара хората да се обединят. Всички ние ще платим тази цена, защото години наред всички политици не се отказваха от руските пари заради израза "Парите не миришат", коментира Петър Иванов.

Той очаква, че ще се засили страхът на Путин от собствения му народ, защото преди тази война видя протестите в Беларус, в Казахстан, а още по-рано – в Грузия. Иванов смята, че със санкциите животът на обикновения руснак ще бъде много тежък. "Това ще го постави до стената, най-вече вътрешнополитически, защото Русия няма друга икономика освен добивната и военната. Това са двете основни пера", аргументира се икономистът.

Представителят на AmCham в България прогнозира, че за българската икономика ще бъде най-тежко заради руския внос на енергийните ресурси. „Европа има 45% зависимост, а ние - 90%. И то не само от газ, а и от петрол. Това означава, че няма как тези доставки да бъдат заместени", обясни директорът на AmCham. Според него трябва да се намери начин да се заобиколи инфраструктурата за доставка на подобни суровини, изграждана през последните 30 години. "Тази инфраструктура неслучайно е изграждана така, че да не бъдат допускани други доставчици“, допълни той.

Започнаха ли санкциите върху вноса на технологии? Как ще се промени световният ред? Какъв коментар направи Надежда Нейнски за посредничеството на Турция в преговорите ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Водка. Ряпа. И просторна рашка кал, замръзнала на кокал през зимата. Това може Рашастан, нищо друго :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Тоя икономист "малко" се е пообъркал. Икономиката на Русия е основно обвързана с ресурсите, но е далеч по-разнообразна, отколкото си мисли той... не е само износ на необработени суровини. Макар че и това е нещо незаобиколимо, защото нищо не става без ресурси. Тук включвам обработваема земя и всичко което тя дава. Да, слабички са в производството на глезотии и дрънкулки. Ама то без основните неща, дрънкулките за какво са ни? Като нямаш ток и топлина в домът си, Айфонът ще го ползваш за огледалце ли? Ако нямаш хляб, ще го ядеш ли? А ако в украйна се бомбардираха жилищни блокове, дали досега, за 13 дни война, щеше да има около 500 цивилни жертви - това по данни на ООН? Как точно определя като "диктатор" държавник, избран и поддържан от народа си? А как тогава да определим чучyлото? "Путин нападна Русия и това е ужасно" - наистина ли мисли, че американският народ е ИЗБРАЛ тоя злощастен склеpотик? Трюдо не е ли диктатор - дето запорира сметките на гражданите си, защото протестирали? Урсулата каква е, дето изобщо никой никога за нищо не я е избирал? А ситуацията ескалира не заради малодушие, а заради НАГЛОСТТА на световните лидери. Все едно да влезеш чак в мечешката дупка и да изриташ мечката, а после да ревеш като бит п*д*раст когато тя те погне !!! Един американски анализатор го каза най-точно: "Русия можеше да ни е най-добрия съюзник, а ние насила я превърнахме в наш враг !!!" Сега гледам реклама по тв - на УНИЦЕФ - как децата в Украйна страдали - ами те страдат от ОСЕМ ГОДИНИ !!! Или децата на Донбас не заслужават внимание? Може би са пoдчoвеци, както ги определят украинските нацисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още