IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как живеят жените, бягащи от война?

В България има стратегия и програма, но те не са адекватни и работещи, твърди Линда Ауанис

20:17 | 08.03.22 г. 5
Как живеят жените, бягащи от война?

Жените, които бягат от война, живеят в един ад. Пътят им е осеян с опасности, изправени са и пред рискове, свързани с трафик на хора, особено децата, винаги трафикантите са на първа линия, когато има война. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Линда Ауанис, председател на Съвета на жените бежанки в България. 

"Всеки човек, избягал от война, има нужда от закрила - от сигурно място, където да живее. Да бъде настанен и да работят с него психолози, защото тази травма не е временна. Тя е за цял живот и остава и в децата им", каза тя.
В момента българското общество се отвори изключително много към украинците и много организации се включиха, за да предоставят подкрепа, коментира Ауанис. 

"Много е важно да има координация между всички институции, които взимат решения и работят заедно с неправителствените организации (НПО), защото ние сме на място. Винаги сме на терен, но голямата роля за закрилата и подкрепата на бежанците се носи от държавните институции в лицето на Държавната агенцията за бежанците при Министерски съвет", каза още тя.

Ауанис припомни, че през 2013 г. България премина един период на "пълен хаос", когато много бежанци потърсиха тук убежище. Сега вече има стратегия и програма, но те не са адекватни и работещи. "Надявам се, че нещата ще се променят. Има бежанци, които искат да се интегрират, но се нуждаят от подкрепа", каза тя.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
А как живеят мъжете, бягащи от война? А как живеят мъжете, участващи във война? Престанете с тия скапани сексистки статии и с тая позиция на вечни жертви! Противно и жалко е! КАК ЖИВЕЯТ ХОРАТА БЯГАЩИ ОТ ВОЙНА - оправете си заглавието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
даже и по време на война са по добре от мъжете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
So, why ARE there American biological weapons laboratories in Ukraine?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Горките жени- натоварват децата и бягат от руската завоевателна война в Украйна. Само заради тях и децата руския хитлер трябва да бъде ненавиждан, а всеки в България с буквата зет на ревера си- низвергнат и отрязан от всякакво социално общуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
А мъжете как живеят или те са длъжни да се жертват във войната без да приказват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още