IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да подкрепи енергийния преход със заем към Плана за възстановяване

Страната ни да се възползва от разрешението на ЕК да се въведе данъчно облагане на свръхпечалбите на енергопроизводителите, призовават от АИКБ

14:39 | 09.05.22 г.
България може да подкрепи енергийния преход със заем към Плана за възстановяване

България може да реши част от проблемите в енергетиката и затрудненото в момента постигане на целите на Зелената сделка на ЕС, като се възползва от допълнителен заем по механизма за възстановяване от пандемията на ЕС. Това каза Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"200 млрд. в дълг стоят непоискани - това беше посочено от Европейската комисия като голяма възможност. Те могат да бъдат поискани с анекс към Плана за възстановяване и устойчивост до 2023 г. и това е искане на АИКБ. Вместо средствата, които имаме в Плана за възстановяване за грантове, да бъдат давани за финансови инструменти, частта финансови инструменти може да се структурира и от дълговата част на инструмента за възстановяване и устойчивост, а в същото време българският бизнес да бъде подпомогнат с грантове", коментира гостът.

Европейският бизнес настоява за повече грантове, за да се избегнат бъдещи проблеми със задлъжнялостта и кредитния рейтинг на малките и средни предприятия, който неминуемо ще се влоши, добави Ангелова.

Европейските компании са изправени пред голяма неизвестност как да работят за постигане на целите на Зелената сделка в настоящите геополитически условия, каза Ангелова. 

"Няма как едновременно да се плаща за цената на ембаргото и високата цена на газа, за по-висока енергийна ефективност, а в същото време да се компенсират социалните предизвикателства от Covid, които още не са преодолени“, коментира Ангелова.

Непрекъснатото увеличение на цените на тока и горивата и недостигът на горива са предизвикателство пред бизнеса в България и държавата трябва да се възползва от разрешението на Европейската комисия да се въведе данъчно облагане на свръхпечалбите на енергопроизводителите, коментира още събеседникът.

Данък върху свръхпечалбите в енергетиката и използването на средствата за подпомагане на бизнеса няма да нарушава правилата на конкуренция според ЕК, заяви Ангелова. "Идеята е от тези свръхпечалби да се захранва фонд, който да компенсира тези скокове в цената на електрическата енергия", обясни тя.

Очакваме преговорите на правителството за алтернативни доставки на газ да постигнат цена близка до тази по дългосрочния договор с "Газпром", добави тя, а бизнесът очаква и помощ за компенсация на високите цени на газа.

"Единственият начин да задържим крехкото възстановяване и да не наливаме масло в огъня на инфлацията е тези свръхпечалби да бъдат насочени към компенсиране на твърде високите цени", коментира гостът.

Повече за потенциала и проблемите с включването на украинските бежанци в пазара на труда и как трябва да се променят стратегиите за малките и средни предприятия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още