IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обръща ли се ходът на войната в Украйна?

Заради паниката в Русия чужденците все по-трудно ще напускат страната, каза Весела Чернева

19:35 | 27.09.22 г. 3
Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV
Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV

Дори при една кървава ескалация на конфликта в Украйна, ако Путин реши да изпрати тези 300 хиляди мобилизирани войници на бойното поле като пушечно месо, без предварителна подготовка, това не означава задължително обръщане на хода на войната. Много голямо значение ще има и дали ще последва видима на място подкрепа на Запада. Това смята Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Част от украинските територии, където сега се провеждат референдуми, не са изцяло окупирани от Русия - страната иска да наложи своята власт над тях не само чрез военна сила, но и като създава "фактор с международно-правен характер", подчерта дипломатът. По думите ѝ начинът, по който се провеждат референдумите, ги прави далеч от безспорни - освен, че се гласува под дуло, е разрешено и онлайн гласуване, а в нито един от окупираните райони няма интернет свързаност. 

На въпроса "как ще реагира Украйна на тази провокация" Весела Чернева подчерта, че всъщност въпросът е до каква степен това е "червена линия" за руската страна. "От една страна, ако те кажат: "тези териотрии са част от Руската федерация и всеки украински войник, който влезе на тях на практика обявява война на Русия", такъв тип "червена линия" носи голяма опасност от ескалация".

"От друга страна, обаче, през последните месеци ние видяхме доста такива "червени линии", които Русия преглътна, включително идеята как Киев може да бъде завладян за много кратко време, как няма да бъде изнасяно украинско жито от украински пристанища. Всички тези постулати, които бяха много активно прокламирани от руска страна, не станаха факти", посочи Чернева.

Всичко зависи от това до каква степен Москва иска да ескалира, допълни дипломатът. "Да, те създават прецедент, който може да бъде използван, ако пожелаят".

По думите на гостенката днешният и утрешният ден са решителни в този конфликт по няколко причини. "Първо, трябва да видим до каква степен помощта към Украйна ще стане по-интензивна вследствие на ескалацията от страна на Путин. Тоест, дали отговорът на Запада ще бъде ясно видим на терен". 

"Второ, трябва да се види дали тези 300 хиляди мобилизирани ще бъдат хвърлени без подготовка, като пушечно месо на бойното поле. Ако това се случи, това, разбира се, ще означава една кървава ескалация. Но не означава задължително, че ще бъде обърнат ходът на войната. В този смисъл, дали Путин ще избере първо да обучи тези хора, които тепърва влизат на военна служба, или ще предпочете численото превъзходство, е въпрос, чийто отговор трябва да следим. Има ли нова стратегия на Украйна - това е важното, което трябва да гледаме в следващите дни".

По думите на събеседникът граничните пунктове вече са със силно затруднено преминаване. "Така че за всички чужденци в Русия ще стане все по-невъзможно напускането на страната. Повечето наши съюзници вече бяха посъветвали своите граждани да се въздържат от пътуване в Русия. България е може би на опашката на този процес". 

Съществуват ли допирни точки, върху които да се стъпи, като основа за мирни преговори? Защо Тайванският въпрос е не по-малко важен от войната в Украйна? Защо Китай няма намерение да признава референдумите в Украйна? На предстоящата среща на G-20 през ноември "предстои да бъде постигнато разбирателство по серия глобални въпроси" - какви ще бъдат те?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Много малко платени копейници останаха. Нещо парите от Кремъл са кът. И мен ми е тъпо, че Путин ме ограби. Жалко. А бяхме много, бяхме платени с рубли и бяхме готови да продадем майка и родина в ползу Русия. И Ко? Няма вече копейки и останаха ботове като този долу? С този бот ли правим пропаганда кремълска? Не мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Alex Silver
преди 1 година
По думите на събеседникът === По думите НА събеседникЪТ. Ей че неграмотни списуватели. А бре, запомнете поне това, че след ПРЕДЛОГ не може да има ПЪЛЕН ЧЛЕН! Анадънмо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
Alex Silver
преди 1 година
Обръща ли се ходът на войната в Украйна? === Обръщат се на коча манерките. Тая гус'жа очаквам мъдро да заяви, че СП-1 и СП-2 ги е гръмнал лично Путин. Нещо друго по-умно едва ли може да излезе от това божие създание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още