IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Лозанов: Русия няма да се разпадне – този сценарий не устройва ЕС и САЩ

Настроението в Русия е тревожно, състоянието на общество в момента няма потенциал да отстрани политическата върхушка, посочи анализаторът

12:35 | 19.10.22 г. 1

Русия няма да се разпадне, защото този сценарий не устройва нито Европейския съюз, нито Съединените щати, заяви в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Красимир Лозанов, маркетинг директор на издателство "Жанет 45" и бивш ръководител на службата по търговско-икономически въпроси в генералното консулство на България в Санкт Петербург. Той допълни, че по същество разпадането на Русия би отворило "милион допълнителни проблеми, за които все още даже и не смеем да мислим".

"Смятам, че настоящата ситуация ще приключва дълго, мъчително, още години, още десетилетия наред", прогнозира Лозанов.

„Някакви решения ще се търсят, защото тази ситуация не устройва никого – не устройва украинския народ, не устройва руснаците, не устройва западното общество”, коментира той.

По отношение на това работят ли санкциите срещу Русия, Лозанов смята, че те безспорно действат, но че няма как да имат бърз, мигновен ефект. 

По думите му мобилизацията в Русия в никакъв случай не е частична, „тя е пълна, тотална мобилизация, само че ще се случва на няколко вълни и не е приключила“.

Красимир Лозанов отбеляза, че настроението в Русия е силно тревожно, а част от обществото влиза в състояние на тежка апатия. „Това означава усещане за обреченост, усещане за прекършени жизнени перспективи и усещане за това, че тази политическа турбулентност се е превърнала в социална и хората са в състояние на амок“, посочи той.

По думите му състоянието на руското общество в момента няма потенциал да отстрани политическата върхушка. „Такъв тип авторитарни режими имат способността да развиват имунитет срещу подобни обратни сигнали. Това какво се случва на площада и на улицата и какви са настроенията – това до голяма степен не се отчита”, смята Лозанов.

Що се отнася до това има ли рационално обяснение на нахлуването на Русия в Украйна, той посочи, че всичко, което се случва в Русия на фронта, в икономиката, по същество противоречи на нашите разбирания за логика, на въпреки това тези неща се случват по някакви други алгоритми на логиката. „Все повече започвам да мисля, че Путин е ирационален играч. В рамките на седем месеца война целите и стратегията ѝ се смениха многократно и не виждам никаква логика на рациото”, изтъкна Лозанов.

Как се подготви Русия за война? Какво се случва в руското общество? Работят ли санкциите срещу Русия? Каква е новата военна тактика на Путин? Каква е реакцията на световната общественост към войната в Русия?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
Това е щото ти се иска, или имаш и смислен аргумент... поне в статията няма такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още