IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескалацията на войната ускорява демографския срив в Русия

Ако военната операция продължи през следващите месеци, Русия може да отчете по-малко от 1,2 млн. раждания следващата година

10:24 | 18.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Години наред президентът Владимир Путин се надпреварваше с демографския часовник на Русия, само за да нареди инвазия в Украйна, която обрича населението на страната му на исторически спад, пише Bloomberg.

Освен хилядите жертви на бойното поле, привикването на 300 хил. резервисти да се присъединят към битката – и дори по-голямото бягство на мъже извън страната – проваля целите на Путин да започне да стабилизира населението още тази година.

Парализиращите смущения от войната се сливат с демографската криза, започнала през 90-те години – период на икономически трудности след разпадането на Съветския съюз, което доведе до рязък спад на раждаемостта. Независимият демограф Алексей Ракша нарича това „перфектната буря“.

Плановете на правителството бяха поставили за цел спадът в населението да се обърне през 2022 г., преди да се върне обратно към растеж през 2030 г. Седмици преди мобилизацията да бъде обявена през септември обаче, вътрешен доклад, изготвен за среща при закрити врата, показа, че според официални лица тези цели вече са били нереалистични.

Позовавайки се на последиците от коронавируса и мигрантските потоци, докладът вместо това предлага преразглеждане, което предвижда спад на населението с 416 700 души през 2030 г.

Ако военната операция продължи през следващите месеци, както се очаква, Русия може да отчете по-малко от 1,2 млн. раждания следващата година – най-ниското ниво в модерната история, посочва Игор Ефремов, учен и специалист по демографията в Института „Гайдар“ в Москва. Общите смъртни случаи в Русия се доближават до средно 2 млн. души годишно, макар че броят се увеличи по време на пандемията и достигна 2,5 млн. души миналата година.

„Основният удар върху раждаемостта ще бъде косвен, защото в резултат на това хоризонтът на планиране на повечето семейства ще бъде разбит“, казва Ефремов. „А въздействието ще бъде по-силно, колкото по-дълго продължи мобилизацията“.

За Русия настъпва демографска сметка, икономиката ѝ изпитва глад за млади служители и ще е в риск от стагнация или по-лошо много след като войната приключи. Bloomberg Economics сега оценява потенциалния темп на растеж на Русия на 0,5%, с 2 пр.п. по-малко отпреди войната – а демографията допринася с една четвърт за това понижение.

Неблагоприятната демография в районите на Украйна, които Путин анексира, само ще засили предизвикателствата, пред които е изправена Русия от нарастващото демографско бреме, коментират икономисти в Renaissance Capital в доклад този месец.

Макар че демографските травми обикновено се разиграват в продължение на десетилетия, последиците от инвазията правят най-лошите сценарии по-вероятни – и много по-ранни от очакваното.

Мобилизацията хвърля в смут семействата в може би най-натоварения момент за руската демография, като броят на жените в детеродна възраст е намалял с около една трета през последното десетилетие. Това съвпада и с едно от най-високите нива на смъртност в света, както и с изтощен и застарял пазар на труда, имиграция и въпросителни около способността на Русия да привлича работници от чужбина.

За Путин, който току-що навърши 70 години, руската демография отдавна е екзистенциален проблем и едва миналата година той заяви, че „спасяването на народа на Русия е наш основен национален приоритет“. Той ръководи усилията, печелейки време, със скъпи политики, които допринесоха за рязко увеличаване на дълголетието и варираха от еднократни плащания за нови майки до ипотечни облекчения за семейства.

Но докато Русия вървеше към инвазията в Украйна през февруари, тя излизаше от най-смъртоносната си година от Втората световна война насам – влошена допълнително от пандемията – като населението намалява постоянно от 2018 г. насам. То достигна 145,1 млн. души на 1 август, спад от 475 500 души от началото на годината и понижение спрямо 148,3 млн. души през 1991 г., когато Съветският съюз се разпадна.

Продължаването на военната кампания и мобилизацията до края на следващата пролет би било „катастрофално“, посочва Ефремов, вероятно намалявайки ражданията до едва 1 млн. деца през 12-те месеца до средата на 2024 г. Коефициентът на раждаемост може да достигне 1,2 деца на жена, казва той – ниво, което Русия е виждала само веднъж през 1999-2000 г.

За да се запази популацията стабилна без миграция, е необходим коефициент на плодовитост от 2,1.

„Има вероятност в условията на несигурност много двойки да отложат раждането на деца за известно време, докато ситуацията се стабилизира“, каза Елена Чурилова, научен сътрудник в International Laboratory for Population and Health към Higher School Economics. „През 2023 г. вероятно ще станем свидетели на по-нататъшен спад на раждаемостта.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
даже е по добре, ще се родят по малко пропаднали хора без бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още