IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъжлив, корумпиран – руският военен министър е все по-мразен в собствената си страна

Сергей Шойгу изпраща млади руснаци на фронта против тяхната воля. А незаконната му дъщеря и майка ѝ живеят като милионери в Европа

08:45 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Руският министър на отбраната. Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV
Руският министър на отбраната. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Сергей Шойгу и Владимир Путин край лагерен огън в Сибир, Шойгу и Путин на лов за тигри, като полуголи авантюристи: от години те са най-добрите приятели, руските медии отдавна не се съмняват в това. Легендарни бяха инсценировките на президента с министъра на отбраната, но това вече е в миналото. 

В същото време контролираните от държавата медии остро критикуват воденето на войната от Шойгу, все повече подробности за последните кръгове на наборна служба стават публично достояние, а Путин се опитва да ги осъди публично.

Лидерът на Кремъл се дистанцира от бившия си близък другар, защото отчита колко силно частичната мобилизация е разгневила хората. И защото знае, че за него е по-добре, ако колективната омраза е насочена срещу някой министър, а не срещу него самия, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt. 

Всъщност сред руснаците расте гневът, че Шойгу е принудил напълно неопитни новобранци да се бият на фронтовата линия в Донбас. Дори мъже само с едно око или с тежки увреждания сега трябва да воюват срещу Украйна против волята си.

Украинският президент Володимир Зеленски ги нарича „пушечно месо". А майките на войниците молят Путин в социалните мрежи да остави децата им, които са негодни за военна служба, на мира.

Но това, което предизвиква особено възмущение в руските чат форуми, е, че Шойгу очевидно позволява на дъщеря си и нейната майка да живеят в лукс в ЕС, докато вербуваните от него руски мъже умират на фронтовата линия. Шойгу и Путин са дългогодишни приятели. Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ/ POOL MANDATORY CREDIT Шойгу и Путин са дългогодишни приятели. Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ/ POOL MANDATORY CREDIT

От стюардеса до милионерка 

Едно от двете му извънбрачни деца, Даря Шебунова, вече има дори литовско гражданство, съобщава литовското радио LRT. Майка ѝ Елена в момента е в съда и се опитва да запази правото си на пребиваване в балтийската държава от ЕС. Тя беше лишена от това право след руската инвазия в Украйна. Съпругът ѝ, литовецът Адолфас Каминскас, е обявен за персона нон-грата и оттогава получи руско гражданство.

Елена Шебунова е стюардеса в руското Министерство на гражданската защита - докато не се запознава със Сергей Шойгу, тогавашен министър на гражданската защита. Както показва проучване на антикорупционния фонд, управляван от лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, двамата имат син Данила и дъщеря Дария. А майката е станала милионерка, както разследват фондът „Навални" и опозиционната разследваща платформа The Insider въз основа на държавни документи.

Получава държавни поръчки от Министерството на управлението на бедствията, а по-късно и от Министерството на отбраната, след като Сергей Шойгу се премества на поста министър на отбраната. Регистрираното на нейно име дружество „Лега-Пишевик" организира доставки първо за Министерството за борба с бедствията, а след това и за армията.

През 2019 г. Елена Шебунова се омъжва за литовеца Адолфас Каминскас, който по това време управлява автокъща за мотопеди и отчита месечен оборот от 94 евро, и приема фамилията му. След брака Адолфас Каминкас е регистриран като собственик на литовски недвижими имоти и дружества на стойност 20 милиона евро. Каминскас осиновява дъщеря си Даря, която впоследствие получава литовско гражданство.

След избухването на войната съпрузите Камински пребивават в Русия няколко пъти за по-дълъг период от време, както е установено въз основа на данни от граничните власти.

Подобно на Шойгу, Путин също има поне две извънбрачни дъщери според разследванията на Навални. А абсурдното в случая е, че на последните парламентарни избори в Русия Шойгу беше водещият кандидат на партията на Путин „Единна Русия", която в предизборната си кампания се обявяваше преди всичко за запазване на „традиционните семейни ценности".

Майките на руските войници дават отпор

В интернет каналите вече се говори за „лъжливостта" на висши политици и не става дума само за извънбрачни деца. По-специално Шойгу и Путин са обвинявани, че не са спазили обещанията си по време на неотдавнашната мобилизация. Двамата дори играят заедно хокей. Шойгу (вляво) и Путин (в средата). Снимка:  EPA/ALEXEI DRUZHININ Двамата дори играят заедно хокей. Шойгу (вляво) и Путин (в средата). Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ

В армията са призовани предимно мъже без военен опит: „Това, че идват на фронта неподготвени, е просто предателство", пише майката на един от призованите от Брянска област, която граничи с Украйна. Друга потвърждава: „Те са хвърлени в окупираните територии, без да бъдат обучени“. 

Други майки също се оплакват: на наборниците им е било казано, че ще бъдат изпратени да защитават Брянска област, но сега са заплашени с наказателно преследване, ако откажат да отидат на фронта. „Не искаме децата ни да бъдат пушечно месо", казват няколко майки във видеообръщение към президента, в което публично го призовават да върне синовете им в Брянск.

Други съобщават, че офицерите крадат новите униформи на младите войници. По данни на военнослужещи недостигът на дрехи, бинтове и хранителни продукти в армията се задълбочава. Според проруски блогъри няколко млади войници от Брянск са замесени и в безчинствата на военен полигон в граничната зона с Украйна, при които през уикенда загинаха най-малко 15 руски новобранци.

В мозайката има много парченца, които създават образа на опустошената руска армия - и превръщат министъра на отбраната Сергей Шойгу в омразна фигура в Русия. Но според политически наблюдатели Путин ще внимава да не уволни непопулярния Шойгу твърде бързо, защото това може да се приеме като знак за всеобщ военен провал. Но има нещо, което руският президент със сигурност ще избягва в бъдеще: Жестове на приятелство към Шойгу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още