IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Цанков: AI модели откриват проблеми с изкуствен интелект в индустрията

LatticeFlow използва надеждни методи, за да идентифицира ситуации, в които автономният изкуствен интелект не работи толкова добре, посочи съоснователят ѝ

16:41 | 02.11.22 г.

Големият проблем на индустрията в момента е, че е нужно да се идентифицират ситуации, в които автономният изкуствен интелект не работи толкова добре, за да може да се коригира. Индустриалната платформа за изграждане на надеждни AI модели, по която работи LatticeFlow, решава точно такъв тип проблеми. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Петър Цанков, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията.

IT експертът обясни, че индустриалната платформа за надеждни AI модели използва методи, които анализират данни, за да се разбере в кои ситуации изкуственият интелект не се справя добре. Разработката е направена с Техническия университет в Цюрих и е първата в света, която може да установи проблемите.

„Това позволява подобряване на изкуствения интелект и създаване в крайна сметка на надежден AI, който може да се приложи по-сигурно в реалния живот", посочи Цанков и съобщи, че първите клиенти са в сферата на производството.

„Концентрираме в сферата на компютърното зрение. Има и други сфери на изкуствения интелект, като автоматизацията на разпознаване на обекти, работим със снимки, видео записи. Това много силно навлиза в производството. Може да се автоматизира качественият контрол. Използват се и системи за осигуряване на безопасността на работниците“, обясни експертът.

Платформата за ново поколение AI е създадена от основана от българи компания в Швейцария и е обявена за водещ AI стартъп в Швейцария. Клиенти на LatticeFlow са Siemens и армията на САЩ, а в момента работи съвместно с INSAIT - Института за компютърни науки и изкуствен интелект. Стартъпът е привлякъл 24 млн. лв. инвестиция.

Петър Цанков коментира, че е трудно се прави нова технология, която да работи добре. „Това беше основната причина, поради която започнахме първо с наука – да създаваме научна работа в тази сфера, разкри той и поясни, че началото е преди шест години. – Компанията всъщност стартира миналата година, когато взехме първо финансиране. Понеже изкуственият интелект често не работи добре, когато трябва да се приложи в реалния живот, нашата цел беше да създадем методи и платформа, с която да се създаде едно ново поколение надежден, сигурен изкуствен интелект, който работи както трябва, когато се приложи в медицината, производството и всяка друга сфера“.

Според него новото, което различава моделът в тренирането на изкуствения интелект, е, че той се научава да различава грешни сигнали.

"Медицината е много интересна сфера, защото може да се добави много стойност в тази област, даде пример IT експертът. – В световен мащаб светът произвежда 2 милиарда рентгенови снимки. Интересен факт е, че половината от тях никога не биват погледнати от специалисти и експерти, именно защото няма достатъчно на брой радиолози. В момента има много силен натиск от страна на медицинските специалисти да се реши този проблем чрез използване на изкуствен интелект, защото ако се автоматизира проблемът, например с диагностицирането на рака на гърдата, могат да се спасят над 650 хиляди човека годишно и наистина може да има голямо благоприятно въздействие върху човечеството.“

Петър Цанков съобщи, че от LatticeFlow досега са говорили с няколко български компании, но в момента няма колаборация с българския пазар. "Основно работим със САЩ, Европа и Сингапур", разкри той.

Как се пласира на пазара продукт, свързан с изкуствения интелект? Как успяват INSAIT и LatticeFlow да привлекат учени и студенти да участват в научните разработки? Защо от инвестираните тази година в света 440 млрд. долара в развитието на изкуствен интелект във всякакви индустрии 87% остават на ниво разработка и не успяват да се приложат в реалния живот?  

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още