IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде в Амстердам изкуственият интелект помага на решенията за градската среда?

Облаци от точки сканират определени обекти в триизмерното пространство и с тези координати по-лесно се локализират проблемните зони, посочи Ива Горнишка

23:24 | 28.10.22 г.

Община Амстердам е официален партньор на престижния форум за изкуствен интелект World summit AI и всяка година има доста силно присъствие на събитието. Тази година имахме щанд на форума във връзка с инициативата ”Стартъп Амстердам”, разказа в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Ива Горнишка, специалист по изкуствен интелект в община Амстердам. 

Експертът обясни, че за проектите на Община Амстердам, при които се използва изкуствен интелект, се събира база данни, като целта е да се подобри достъпността на околната среда. Много от тях са свързани с екологията.

„Последната година работихме много и в посока обработване на панорамни изображения, като искахме да покажем какво е възможно с тази технология. Панорамните изображения имат много висока резолюция и на тях можем да видим неща от общественото пространство – може лесно да намерим къде има лампи, къде има маркировка, виждаме какво е качеството на маркировката и дали трябва да направим някаква подмяна“, даде пример Горнишка.

По думите ѝ през последната година при експериментите е ползвана и друга технология – т.нар. облаци от точки. „Вместо камера, която да запечатва изображенията, имаме скенер, който разпечатва много точки в триизмерното пространство. Тъй като имаме конкретни координати на всички точки в пространството, локализацията на определени обекти е много прецизна“, поясни експертът.

Ива Горнишка съобщи, че в Амстердам често се организират срещи с граждани, които посочват къде са проблемните точки в града и откъде идват затрудненията им. Тя увери, че на сигналите за нередности в общественото пространство се реагира много бързо от съответните отдели на общината.

„Това, което разработчиците в община Амстердам правим, за да подпомогнем практически развитието на стартъп екосистемата в областта на изкуствения интелект е, че винаги публикуваме кода, който пишем и всеки може да използва нашите разработки и да ги подобрява“, коментира експертът.

Целия разговор ожете да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още