IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо "Лукойл" трябваше да продаде рафинерията си в Сицилия?

Гаранциите на правителството ли запазиха производството на горива в Италия, коментира Антоанета Николова, журналист в Euractiv

14:33 | 11.01.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Под натиска на санкциите срещу Москва и действията на правителството на Джорджия Мелони да поеме контрол и гарантира работата на стратегическата рафинерия на "Лукойл" на остров Сицилия руският гигант се принуди да продаде производството. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Антоанета Николова, журналист в Euractiv.

Тя припомни, че руският петролен гигант "Лукойл" стана неблагонадежден партньор на Италия с въвеждането на забраната за внос на руски петрол по море от ЕС. Макар компанията да не е санкционирана, тя започна да изпитва проблеми с банковите гаранции.

"Мелони даде гаранции, че ако се наложи, ще се национализира компанията – тя гарантира съществуването на тази компания, която е много важна. Там се обработват по 300 хиляди барела петрол на ден и има страшно много хора, които зависят от нея; голяма част от това, което се продава по бензиностанциите в Италия, идва точно оттам“, посочи Николова и добави, че нямаше опасност Италия да остави този бизнес, който е в категорията на петте стратегически бизнеси за страната, където държавата трябва да се намеси в случаи на някаква криза.

По думите на журналиста още през декември държавата с един специален консорциум пое администрацията до приключването на сделката.

Според нея все още има предпазливост в коментарите за бъдещия собственик на рафинерията – кипърски консорциум с много силно израелско участие (GOI Energy, подразделение на Argus New Energy Group - бел.ред.).

Николова припомни, че сделката стана, след като големият енергиен конгломерат Enel продаде своя дял в Русия в резултат на войната и санкциите на "Лукойл". "Тя започна с взаимни гаранции и предполагам ще бъде успешна", посочи Николова.

Как Италия гарантира енергийните си доставки? Какво се очаква от проверката на сделката от правителството и банките през март?

Повече по темите може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Да живее Евро Комунизмът!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още