IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Журналист: Кюрдските гласове ще бъдат решаващи за успеха на опозиционния кандидат в Турция

Темата за кюрдите обаче е много чувствителна, коментира Мехмед Юмер

17:32 | 01.02.23 г.

Опозицията в Турция е принудена от обстоятелствата да успее да се запази единна и да излъчи достоен кандидат, който да има шансове срещу Реджеп Тайип Ердоган, коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Мехмед Юмер. Според него тук е важно къде ще отидат кюрдските гласове и как ще бъдат ухажвани те.

В Турция с пълна сила е валиден "синдромът на стъкления таван", от който турското общество страда, каза Юмер. „Потвърждава се, че каквото и да се прави по посока законови актове, днес в Турция власт има само един човек и той може да се разпорежда“, допълни още той.

Журналиститът припомни, че Екрем Имамоглу стана кмет на Истанбул благодарение на кюрдските гласове. По думите му обаче, в турското общество темата за кюрдите е "прекомерно чувствителна". „Официалната версия на Анкара, например е, че терористичното нападение на пешеходната туристическа улица „Истиклял” в Истанбул, е дело на ПКК“, каза журналистът и потвърди, че „опозицията стъпва много внимателно по тази плоскост“.

Той отбеляза, че това е причината опозицията да не привлича към себе си кюрди, защото управляващите веднага ще я атакуват.

„Все пак, след като опозицията представи заявка пред турското общество в програма от 240 страници, "явно турското общество може да прозре някаква надежда за синдрома на стъкления таван", смята Мехмед Юмер.

Журналистът смята, че програмата е хубава, защото не се чува нито едно негативно мнение или оценка. Юмер обясни, че тя дава широка визия и в международен, и във вътрешен план на Турция, но остава следващата стъпка на опозицията – да излъчи и кандидат.

На въпроса дали Ердоган може да се кандидатира, предвид промените в Конституцията, журналистът обясни, че това е една от най-спорните теми в турското общество сред политиците. „Лидерът на най-голямата опозиционна партия заяви, че няма да се концентрират върху това дали президентът Ердоган има право да се кандидатира или не, а ще се фокусират "абсолютно и само" върху предизборната си кампания“, разкри журналистът.

„Едва ли икономическият фактор ще бъде най-големият препъникамък на Ердоган, защото той е много обигран в политиката, категоричен бе Мехмед Юмер. По думите му икономиката може би ще изиграе някаква роля, но напомни, че турският президент предприе напоследък много интензивни маневри със Саудитска Арабия, с Обединените арабски емирства, с Египет и подобри отношенията си с тях, както и с Владимир Путин. "Всякакви икономически лостове и трикове се използват преди изборите, за да се даде някаква глътка въздух на икономиката на Турция", заяви Юмер.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още