IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще остане ли солодобивът бизнес, при който природата и човека са в хармония?

Атанасовското и Поморийското езеро са във влажните зони край Бургас, които осигуряват по-чист въздух, посочиха Глория Маринова и Диана Костовска от Фондация "Биоразнообразие"

22:42 | 01.02.23 г.

Солодобивът е вид бизнес, при който природата и човека са в хармония. При създаването на подходяща инфраструктура за него, тя е благоприятна за гнезденето на птиците в такъв вид влажни зони, каквито са крайбрежните лагуни. Това каза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Глория Маринова, експерт във Фондация "Биоразнообразие", като акцентира върху значението на влажните зони, които са територия с една по-чиста природна среда.

„На 2 февруари отбелязваме Световният ден на влажните зони. Вчера се състоя премиерата на филма "Солени хора", като на 13 февруари ще има втора прожекция, поради засиления интерес“, посочи Маринова.

Диана Костовска обясни, че Националният план за влажните зони включва зоните, които са най-важни за България по Рамковата конвенция. „Бургас има три такива зони. Този план изтича тази година и Фондация "Биоразнообразие" бе водеща при изготвянето на този план“, посочи експертът. Тя коментира, че все още не е ясно дали ще има продължение, и припомни, че планът за Атанасовското езеро трябваше да бъде приет през 2015 година, но все още не е ясно дали държавата ще се ангажира с позиция.

"Най-голямото предизвикателство при такива територии е урбанизацията – ако те се "запушват" и не се дава възможност водата да циркулира. Ако погледнем влажната зона като един организъм, това е нейният начин тя да "диша". Ако не ѝ дадем това пространство, тя не може да съществува пълноценно и да извършва функциите си", категорична е Глория Маринова.

Тя потвърди, че един от най-важните методи за опазване на влажните зони е наличието на план за управление, но само наличието на документа не е достатъчно. За да се поддържа екосистемата и да се изпълняват регулярните дейности е необходимо достатъчно финансиране.

За Атанасовското езеро е важно да се изпомпва сладката вода, защото то е солено, и има нужда от циркулация на водата. „Много е специфично, защото, за да се поддържа екологичната стабилност в резервата, трябва да се поддържа солодобива. Ако тази дейност не се поддържа според режимите, които благоприятстват екологичната стабилност, екосистемата ще си отиде“, е мнението на Маринова.

Друга територия, според нея, е Поморийското езеро, известна като спа столицата на България, която също е зависима от солодобива, защото лугата и калта са остатъчни продукти от тази дейност.

Защо е толкова ценни "зелената сол" и солянката на Атанасовското езеро, които влизат в козметични и хранителни продукти?

Може ли да се превърнат трите езера – трите влажни зони край Бургас в "синьо-зелени коридори"? Как бизнесът си партнира в поддържането на екосистемата в Атанасовското езеро? Как се развива балнео и спа туризма на Атанасовското езеро? Ще се възползва ли бизнесът от ресурси като луга, кал, растителни заместители на сол?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Последна актуализация: 22:42 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още