IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Технологиите в реално време и стрийминг гигантите завладяват Холивуд

Как се променя съдържанието на филмите и остава ли изкуството на заден план, коментира Албена Иванова, директор Media & Entertainment в Chaos

16:58 | 13.03.23 г.

Много от нещата, които досега са се случвали в пост продукцията на филмите, вече се изместват в предварителната подготовка или по време на продукцията, а облачните технологии позволяват на екипи от цял свят изцяло да завършат обработката без физическо студио. Това коментира в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria Албена Иванова, директор Media & Entertainment в Chaos.

Най-значимите нови технологии, използвани по време на филмите, които бяха номинирани за тазгодишните награди „Оскар“, използваха специални LED стени, чрез които да показват картини в реално време, обясни тя.

Иванова разказа, че е присъствала на конференцията на Холивудската асоциация на професионалистите, насочена към най-големите ръководители на студия, където се представят най-новите технологии от всякакви сфери и се обсъжда какво предстои в бъдеще. Що се отнася до най-впечатляващите технологии, тя посочи, че най-голямо внимание е привлякъл „Аватар“, чийто проект струва над 1 милиард долара и чрез него се проявяват много нови технологии, които са тествани и развити. „Имаше специално построено кино, в което да бъдат демонстрирани технологиите, с които е направен“, разкри експертът.

Като най-нова тенденция за създаването на филми Албена Иванова посочи real-time технологиите. Тя обясни, че образите, които са на LED стените се заснемат предварително, излъчват се, снимат се на фон. „Това, което ми направи впечатление е, колко е важен и облакът. Бях на премиера на филм, който от секундата, в която е заснет на стените, всичко се качва на облака и всичко се върши там. Няма физическо студио, в което хората да седнат физически и да го обработват“, даде пример тя и отбеляза, че това се прави от екипи от цял свят – от началото до финалните цветови щрихи, всичко се случва в облака и така излиза филмът.

На въпрос дали стрийминг гигантите са бъдещето на индустрията, експертът отговори положително, но посочи, че през последните години филмовата академия минава през период на сътресения. "В последните няколко години неслучайно няма изненади под натиска на стрийминг платформите, които бълват съдържание и то с невероятно качество, а и нуждата да бъдат политкоректни. Това е още един натиск, който дойде от тези платформи, които можеха да си позволят по-голямо разнообразие в съдържанието“, обясни Албена Иванова, но е на мнение, че така изкуството остава малко на заден план.

Кои филми бяха фаворитите на Албена Иванова? Колко дълбока е българската следа в тазгодишните награди "Оскар" и коя технология, разработена от българи се използва в създаването над половината от номинираните и отличени продукции? Силна ли е школата за български актьори? Ще се върнат ли зрителите в киносалоните, или ще следят сериалите вкъщи?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още