IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Конституционният таран за реформата на Макрон може да причини политическата му смърт

Защо френското общество не приема пенсионната реформа, коментира Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум

15:54 | 23.03.23 г. 1

Мандатът на френския президент Еманюел Макрон ще бъде блокиран, ако пенсионната реформа, която се опитва да наложи, не успее. Реформата е „символна“ не толкова с въздействието си върху икономиката, а по-скоро с усещането дали ще промени нещо в оставащите четири години от мандата му. Някои анализатори не се колебаят да говорят дори за политическата му смърт. Този коментар направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум.

Той напомни, че липсата на подкрепа (и абсолютно мнозинство в парламента) принуди Макрон да използва конституционен таран, при който правителството може да прокара закон, без да бъде гласуван в долната камара на парламента, предизвиквайки вот на доверие. Правителството оцеля при вота, но само с девет гласа.

„Опитът на президента да успокои гнева на французите от предложената пенсионна реформа в телевизионно интервю тази седмица му донесе само обвинения в лъжи и арогантност към синдикатите. Макрон изглежда не си дава сметка, че дойде на власт не заради одобрението на хората, а защото те не искаха националистическия лидер Марин льо Пен като президент", посочи Стефан Манов.

По думите му пенсионната реформа във Франция се крепи на крехкия аргумент, че след години ще се получи годишен дефицит от порядъка на 13 млрд. евро в системата, което не се приема от французите, защото беше лошо замислена и лошо представена пред обществото. "Французите не разбират защо трябва да работят две години повече за само толкова малък дефицит – на фона на икономиката, бюджетът и излетите между 200 млрд. и 400 млрд. евро за справяне с Covid и инфлацията, напомни анализаторът. – Това е реформата, която е най-много отхвърляна от всички, провеждани през последните тридесет години – всички синдикати са срещу нея от самото начало. Около 70% от френските граждани отхвърлят реформата, а сред работещите отхвърлянето е 90%."

Според Стефан Манов Макрон няма мнозинство в парламента и няма реална възможност да провежда свои реформи, в който и да е сектор, без подкрепата на някоя от двете опозиции – крайната левица или крайната десница. „Той дойде на власт през 2017 г. с обещания да прави и леви, и десни политики, но изглежда достигна лимита на този модел на едновременни, но понякога несъвместими политически линии“, коментира Манов.

Той допусна, че Макрон може и да предизвика предсрочни избори, но смята, че те само могат да отслабят подкрепата му от 28% в настоящата ситуация.

„Макрон не събра смелост да постави самата реформа на вот в парламента и това го лишава от легитимност, което обяснява и скептицизма на французите към нещо, прокарано с конституционни хватки“, добави Манов.

Може ли да се намери алтернатива за попълване на дефицита в социално-осигурителната система на Франция? Какъв е икономическият отзвук от протестите? Достига ли критичната точка миграцията във Франция?

Повече за елементите на предложената реформа и политическите проблеми пред президента Макрон може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
wart
преди 1 година
Тоя предател на Националните интереси на Франция той е позор никога до сега толкова лицемер долен който защитава само интересите на Задокеанският си господар не е имало. Протестите в Франция започнаха още в 2018 година и продължаха с години исканията на Френският народ бяха пренабрегнати и цивилизовани Европейци това не забелязваха сякаш това не съществува така е защото те са окупирани повече от 80 години и нямат право на глас - само каквото каже Задокеанския господар са длъжни да изпълняват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още