IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон остава твърдо зад пенсионната реформа, докато протестите ескалират

В четвъртък във Франция са планирани още стачки и протести срещу повишаването на пенсионната възраст на 64 години

20:01 | 22.03.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон предизвика гневна реакция от профсъюзи и опозиционни партии в сряда, след като заяви, че няма да се откаже от плановете за повишаване на пенсионната възраст, отхвърляйки призивите за обратен завой в отговор на растящия гняв на обществото, предава Ройтерс.

Профсъюзите съобщиха, че деветият ден на национални протести и стачки в четвъртък ще привлече огромно множество срещу по думите им „презрението“ и „лъжите“ на Макрон.

„Мислите ли, че се радвам да направя тази реформа? Не. Няма обаче сто начина за заздравяване на балансите…, тази реформа е необходима“, каза Макрон в телевизионно интервю.

Допитвания показват, че мнозинството французи са против пенсионното законодателство, което ще повиши възрастта за пенсиониране с две години до 64.

Протестите срещу законопроекта, организирани от профсъюзите от януари, привличат огромни множества.

Повечето демонстрации са мирни, но гневът расте, откакто правителството прокара законопроекта в парламента без гласуване миналата седмица. През последните шест вечери във Франция имаше ожесточени демонстрации с подпалване на кофи за боклук и сблъсъци с полицията.

В сряда протестиращи блокираха гари в южните градове Ница и Тулуза.

„Между… допитвания и общия интерес на страната избирам общия интерес“, заяви Макрон и изрази съжаление от „крайното насилие“, което в един момент сравни с щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Съветници на френския президент заявиха, че телевизионното интервю цели да „успокои нещата“. И Макрон, макар да заяви, че няма никакви съжаления, допълни, че иска да подобри обтегнатите си отношения с профсъюзите и да ги въвлече повече в бъдещи решения.

Но първоначалните реакции показват, че изявлението му може да е постигнало обратния ефект.

„Лъжи!“, написа в Twitter умереният, реформаторски настроен Лоран Берже, ръководител на най-големия профсъюз във Франция CFDT, и обвини Макрон, че „пренаписва историята“, след като той заяви, че профсъюзите не са предложили алтернатива на законопроекта му за пенсионната реформа.

Още стачки

Филип Мартине, който ръководи по-твърдолинейния профсъюз CGT, коментира пред френски медии, че Макрон заблуждава работниците с по думите му „странно“ интервю.

„Най-добрият отговор, който можем да дадем на президента, е да накараме милиони хора да стачкуват и да излязат на улицата утре“, каза Мартине.

Стачката в четвъртък ще осуети сериозно движението на влаковете, летищата също ще бъдат засегнати, а учителите, наред с представители на други професии, ще спрат работа. Стачки ще има и в петролните складове и рафинерии и сред служителите, отговарящи за събирането на боклука.

 Протестите може да засегнат планирано държавно посещение следващата седмица на британския крал Чарлз, съобщи представител на Бъкингамския дворец.

Последната вълна от протести и насилие е най-сериозното предизвикателство за властта на френския президент след бунта на „жълтите жилетки“ преди четири години.

Интервюто с Макрон беше излъчено в новините на обяд и беше гледано предимно от пенсионери, единствената демографска група, която не се противопоставя категорично на реформата. Според лидерката на крайната десница Марин льо Пен това отразява презрението на президента към работниците.

„Той обижда целия френски народ, всички тези, които… протестират“, заяви Льо Пен.

Макар че опозицията призова Макрон да уволни премиера Елизабет Борн, която беше главно действащо лице в пенсионната реформа, Макрон я подкрепи и заяви, че ѝ е възложил да работи по нови реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още