IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Попдончев: Трябва да има праг за изплащане по банков път на дивиденти с нисък размер

Как трябва да се определя равнището на минимална работна заплата, коментира зам.-председателят на БСК

16:55 | 04.07.23 г.

Предложението за въвеждане на задължение за изплащане на дивиденти само чрез превод и платежна сметка е добро с оглед борба със сивата икономика. Ние подкрепяме мярката, но е нужно еа има стойностен праг на същественост, за да не се пречи на тези хора, които еднократно, един път в годината, получават дивиденти с много нисък размер. Този съвет в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria даде Станислав Попдончев, зам.-председател на Българската стопанска камара.

Той коментира предложението в Бюджет 2023 за въвеждане на изискването изплащането на трудовите възнаграждения да става само по банков път във всички средни и големи предприятия. Попдончев смята, че то ще затрудни земеделските производители и работодателите в малки населени места, където няма добре развита банкова инфраструктура.

Експертът напомни, че проектобюджетът бе подкрепен от всички работодателски организации най-вече заради най-важната цел – членство в еврозоната. „Този трипроцентен дефицит е показателят, който ни позволява да се стремим натам. От съществена важност е и запазването на данъчния модел, за което настояваме“, обоснова се той. По думите му страната ни трябва да дава ясни политически сигнали за влизането в еврозоната.

Попдончев посочи, че основната обструкция на синдикатите на фона на факта, че КТ "Подкрепа" не е подкрепила проектобюджета, е, че не се увеличава минималната работна заплата от 1 юли. "Мнението, което многократно сме изразявали, е, че механизмът за формиране на МРЗ де факто противоречи на европейската директива за адекватни и справедливи минимални работни заплати. Ние сме сезирали и Международната организация на труда. Тук не е въпросът на число, а в това какви показатели се взимат предвид, когато се определя равнището на минимална работна заплата. Въпрос на формула", обясни той.

Попдончев обърна внимание, че работодателските организации имат сериозни резерви относно бюджета на държавното обществено осигуряване и най-вече във връзка с разходите за пенсии. „Трябва да обърнем внимание, че всички разходи за пенсии и добавки в бюджета, който предстои да се приеме, надхвърлят 19 млрд. лева. Само преди пет години – през 2017 година, те бяха под 10,5 млрд. лева. Имаме близо два пъти увеличение за този период. Рязко се увеличава дефицитът в пенсионната система. Преди пет години имахме близо 4 млрд. дефицит в пенсионната система, а сега се предвижда 10 млрд. лева, като само във фонд пенсии е 60 на сто", пресметна той.

Зам.-председател на БСК е на мнение, че трябва да има дебат за дългосрочното финансиране на пенсионната система. „Предстои гласуване на този бюджет в пленарна зала и отсега знаем, че ще има политически партии, които ще настояват за още по-големи разходи в пенсионната система и призоваваме за разум", настоява той.

Трябва ли да ни притеснява предстоящия референдум за въвеждане на еврото в България? Какви са спецификите и пречките за паралелното функциониране на евро и лев? Какви са подводните камъни при въвеждането при ресторантьорите на т.нар. "гръцко правило" за незаплащане на стойността на услугата при неиздаден касов бон? Какво е мнението на БСК за мерките в областта на фискалния контрол на стоки с висок фискален риск?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още