IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Бюджет 2023 е изпълним, но трябват усилия за събираемостта

Тристранният съвет подкрепи, макар не единодушно, бюджетите на НЗОК, ДОО и държавата

18:05 | 03.07.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепи, но не единодушно, трите бюджета - на Националната здравноосигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет за 2023 г. Това обяви след срещата на Тристранния съвет финансовият министър Асен Василев.

Проектът на Закон за държавния бюджет за 2023 г. беше подкрепен от всички организации, с изключение на КТ "Подкрепа". 

По-рано днес социалните партньори обсъдиха и проектите на бюджет на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. Единодушно съгласие и по двата проекта не бе постигнато. Бюджетът на НЗОК бе подкрепен от шест организации. Единствено от Българска-търговско промишлена палата се въздържаха от подкрепа. Бюджетът на ДОО беше подкрепен от пет организации. Асоциацията на индустриалния капитал и КТ "Подкрепа" не го подкрепиха.

„Държавният бюджет е в представените рамки - 3% дефицит, 1,8% ръст на икономиката, 8,7% инфлация, запазени социални плащания и политика по доходите на служебния кабинет, която е надградена в конкретни случаи с недостиг, прецизирани капиталови разходи“, припомни Асен Василев.

По думите му този бюджет е изпълним, но не е лесно изпълним. „Ще трябва да се положат усилия за повишаване на събираемостта в приходната част, с оглед на което има и няколко преходни и заключителни разпоредби в самия законопроект“, посочи финансовият министър, цитиран от БТА. Той подчерта, че целта е бюджетът да се приеме през юли и да бъде в сила от 1 август.

Като ключово Асен Василев посочи спазването на бюджетен дефицит от 3%. „В разходната част са заложени политиките по доходите, заложени от служебния кабинет“, каза той. И допълни, че държавата е заложила да събере 100% от дивидента на държавните дружества.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в Бълария (АИКБ) Васил Велев каза, че подкрeпят проекта за държавен бюджет, защото първи приоритет са членството в еврозона, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. По думите му дефицит от 3%, без да се променя данъчната система, е много важен механизъм за постигането на тези членства.

Българската стопанска камара също подкрепи проекта на Закона за бюджета. От камарата заявиха посочиха като положително 3-процентовия дефицит, както и запазването на данъчноосигурителната ни система, особено в предстоящото членство на България в еврозоната.

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) каза, че подкрепят проекта за бюджет. От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Съюза за стопанска инициатива също подкрепиха проектобюджета.

Синдикатите поставиха въпроса за необходимостта от увеличаване на минималната работна заплата. Те наблегнаха на високата инфлация.

„Всяко увеличение на доходите на хората е догонващо“, каза президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Той допълни, че КНСБ подкрепя бюджета, но под условие.

КТ "Подкрепа" - единствената организация, която не подкрепи националния бюджет, посочи, че една от основните причини е замразяването на минималната работна заплата. От синдиката не са съгласни с изземването на 100% дивидент от държавните предприятия, защото според тях по този начин тези предприятия биват декапитализирани.

„3% дефицит се постига не през увеличаване на приходите, а през редуциране на разходите“, каза Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“.

По-късно Василев коментира, че не приема критиката, че 3% дефицит се получава чрез липса на увеличение на приходите. 

Финансовият министър Асен Василев коментира с работодатели и синдикати по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и исканите по-високи заплати от служителите в МВР. Той припомни, че през 2022 г. възнагражденията във ведомството са били увеличени с 20%. „Не съм сигурен, че това е начин да бъде оздравена системата и повишена мотивацията на служителите в МВР”, каза Василев.

Бюджет 2024

В рамките на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество финансовият министър Асен Василев обяви и част от мерките, върху които управляващите работят за бюджета за 2024 година.

Предвижда се от догодина работодателите да плащат само първите два дни от болничния, а най-бедните пенсионери ще получат социална добавка, за да достигнат линията на бедност от 504 лв.

В бюджета за догодина, по думите на Василев, има политически консенсус за намаляване на болничните, които се заплащат от работодателите от 3 дни на 2 дни.

„Сега първите 3 дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение, а условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След третия ден стават 80% и се поема от държавата”, заяви още финансовият министър.

За пенсионерите, чиито пенсии са под линията на бедност догодина, добавките ще са през социалното подпомагане, а не през общественото осигуряване, каза още Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Всяка функция f(x), която се намира под знака на корен, се нарича ирационална. Например: y = Спецов https://reneweconomy.com.au/crazy-world-of-eu-power-negative-prices-across-western-europe-all-day-in-germany/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още