IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средствата в бюджета за общините - достатъчни само да "оцелеят"

Защо ограниченията в държавния бюджет притесняват местните власти, които не са получили и лев от европейската подкрепа, коментира изпълнителният директор на НСОРБ

16:32 | 03.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Числата за общините в поредния проект на Закона за държавния бюджет за 2023 г. са тези, които бяхме договорили още през миналата година първо с редовен, после със служебен кабинет, и те ще бъдат достатъчни на общините до края на тази година, за да покрият основните разходи за всички услуги, които предоставят, но нищо повече. Това заяви Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Тя уточни, че това са числа и суми, които гарантират непрекъснатостта на финансирането на най-важните услуги – детски ясли, училища, социални услуги и институти, чистота, осветлението, минималната поддръжка на уличната мрежа.

"В тези числа няма бюджет, който да ни помага да вървим напред и да се развиваме. Това са средства, с които ще можем да оцелеем", коментира тя пред БНР.

Според нея, на макрониво увеличението за общините е с около 14% спрямо актуализираните числа на Бюджет 2022. Към момента обаче те ги виждат като общи числа и не знаят каква част от тях ще бъдат насочени за отделните сфери. Изпълнителният директор на НСОРБ уточни, че за образование ще има повече пари, но по-малко ще са за другите системи, издържани от местните бюджети.

Силвия Георгиева посочи, че съотношението на финансиране е „70 на 30“, като 70% от общинските бюджети идват като субсидии и трансфери от централния бюджет. „Едва 30% от всички приходи на общините се формират от нашите собствени местни приходи – от данъците на гражданите, плащани за недвижимите имоти и моторните превозни средства. Затова е толкова важно за общините да има приет държавен бюджет. Ние сме силно зависими от трансферите от централния бюджет. Винаги са необходими повече средства при такава голяма зависимост от централния бюджет", е мнението на изпълнителния директор на НСОРБ.

Георгиева не се нае да каже дали ще са достатъчни средствата за общинските болници, защото парите за болничните заведения, които са в отдалечени рискови райони, идват от бюджета на Министерство на здравеопазването, като в проектобюджета се виждат като общи числа и не се знае каква част ще бъде пренасочена към общинските болници, които предоставят здравни услуги на населението в тези райони.

Силвия Георгиева подчерта и настоява да се дават повече средства при тази голяма зависимост от държавния бюджет и даде пример с дейности, свързани с превенция на бедствия, както и целеви средства за компенсиране на ръста на инфлацията в строителния сектор.

"Много важно за нас е числата, които ще видим в окончателно приетия държавен бюджет, да адресират по адекватен начин и инфлационните процеси", потвърди тя и обясни, че собствените приходи на общините не компенсират ръста на инфлацията.

Георгиева съобщи, че в предложението на НСОРБ е записано, че със 125 млн. лева трябва да се увеличат целево парите на общините за режийни разходи.

По думите ѝ към този момент общините не са получили средства нито по Плана за възстановяване и устойчивост, нито от новите европейски програми от новия програмен период: "Нито лев от европейската подкрепа към общините не е постъпил по нашите бюджети през тази година", разкри още Силвия Георгиева. Изпълнителният директор на НСОРБ поясни, че причината е, че не са започнали и инфраструктурните програми и дори не са обявени повечето покани към общините.

Тя съобщи, че „днес НСОРБ ще подпише протокол с министъра на финансите, което е неразделна част от държавния бюджет“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още