IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20% от данък общ доход да влиза в общинските бюджети, искат от НСОРБ

Общините разчитат на принципно съгласие и от държавата

17:00 | 20.06.23 г.

Серията от кризи през последните години показа сериозната нужда от по-голяма децентрализация на местната власт, за да се решават по-добре и по-бързо възникващите проблеми. Макар да няма напредък по темата, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е разработило методика, според която определен процент от данък общ доход да остава в общините, като този процент спокойно може да е 20 на сто. Това каза Иво Димов, зам.-председател на НСОРБ и кмет на община Димитровград, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Нашата идея е част от данък общ доход да влиза в общините. Направили сме необходимата преценка в методиката, за да не стане така, че в силно развитите икономически общини да влиза огромна част от този данък за сметка на по-малките", каза събеседникът. И допълни, че има принципно съгласие на членовете на сдружението, както и подкрепа от бизнеса.

Зам.-председателят на НСОРБ подчерта, че общините са готови да вървят в тази посока, стига да има и принципно съгласие и от държавата. Предстои обсъждане за конкретни проценти, но "20% от данък общ доход спокойно може да влиза в бюджетите на общините", каза Димов.

Наличието на този собствен ресурс ще помогне на общините да решават своите характерни проблеми, наред с общите предизвикателства като пътна и ВиК инфраструктура и 70% зависимост като приходи от средства от държавния бюджет, смята Димов.

На среща в Министерството на финансите общините са били уверени, че в бъдещия редовен бюджет ще залегнат договорените със служебното правителство мерки като увеличение на изравнителната субсидия, на капиталовите разходи, допълнителни средства за местните администрации.

Зам.-председателят на националното сдружение определи изтичащия мандат 2019-2023 г. на НСОРБ като „може би най-трудният заради пандемията, глобалните конфликти и икономическите и политическите сътресения“.

"Covid кризата показа смисъла на социалната подкрепа, която е концентрирана главно в общините, а енергийната криза показа, че общините трябва да са много гъвкави, за да изпълняват задълженията си, без проблемите на намалени приходи и спрени или забавени проекти да се усетят от населението", коментира Димов.

Днес е вторият ден от Заключителна конференция за общински мандат 2019-2023 на НСОРБ, която се провежда в Пампорово. Присъстват кметове и председатели на общински съвети от цялата страна. Премиерът Николай Денков присъства на дискусията „Общини и държава заедно в решаване на проблемите“.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още