IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ю. Войнов: Дефицитът ще е доста под 3%, ще сме по-близо до балансиран бюджет

Не са притеснителни данните за България, но ние сме изключително свързани с европейската икономика, посочи икономистът

08:35 | 09.08.23 г.

Засега няма ясни сигнали дали растежът на България ще бъде по-скоро близо до 2% или по-скоро към 1%. Моите прогнози за бюджетния дефицит тази година са, че ще е доста под 3% и ще бъдем по-близо до балансиран бюджет. Това каза икономистът Юлиан Войнов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Не са притеснителни данните за България, но ние сме изключително свързани с европейската икономика, посочи гостът, като допълни, че каквото се случва там, се пренася и у нас.

"Засега няма ясни сигнали дали растежът на България ще бъде по-скоро близо до 2% или по-скоро към 1%. Прогнозата на министерството на финансите е 1,8%, а прогнозата на БНБ, която излезе преди седмица, е за 1%. Това са рамките, в които ще се развива българската икономика", посочи гостът.

Що се отнася до бюджета, каза още гостът, "при всички случаи там ще видим напрежение по отношение на изпълнението на бюджетните приходи, но от друга страна няма да видим и реализирането на цялата капиталова програма". "Така че, това е един много сериозен буфер, който ще позволи тази година да отбележим дефицит под 3%. Със сигурност. Моите прогнози са, че ще бъдем доста под 3% и по-близо до балансиран бюджет", заяви Войнов.

Той посочи, че България е изключително зависима от ЕС и европейската икономика, като 66% от българския износ е насочен натам. „От друга страна сериозно влияние оказва и състоянието на Турция, например, тъй като тя също е един от големите търговски партньори. Тя започна да се възстановява. Там, след преизбирането на (президента Реджеп, бел. ред.) Ердоган, започна смяна на ръководството на Централната банка и започна малко по-реалистична лихвена политика. Лирата се стабилизира, въпреки че инфлацията там остава доста висока", посочи още той.

В Гърция, също един от основните ни търговски партньори, има много сериозно стабилизиране, особено след преизбирането на премиера Кириакос Мицотакис, коментира Войнов. Там се очаква драстично увеличение на преките чуждестранни инвестиции. Растежът ще е около 2,4% за тази година, подчерта той. "Това са фактори, които влияят за по-лесното преминаване на България през този турбулентен период", допълни гостът.

Целият разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още