IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли БРИКС да се противопостави сериозно на Г-7?

Наследникът на ''Вагнер" ще има силно политическо влияние в Африка, каза Александър Сивилов, преподавател в СУ ''Св. Климент Охридски''

16:58 | 25.08.23 г. 9

Провелата се среща на БРИКС показа, че вече съществува една много бързо разрастваща се организация, която разполага с икономически и човешки потенциал за сериозно противопоставяне с Г-7. Това каза Александър Сивилов, преподавател в СУ ''Св. Климент Охридски'' в предаването ''Бизнес старт'' по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обърна внимание, че интеграцията между страните от БРИКС все още не е толкова силна, за да действат веднага и да променят световната икономическа и политическа система, но така или иначе те разполагат с над 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) в световен мащаб. Освен това огромна част от населението е в рамките на БРИКС, посочи събеседникът. И допълни, че започва и промяна на акцентите, защото сега в състава на организацията фигурираше по една държава от всеки голям регион, но с включването на нови страни акцентът се измества, като важното е, че тези държави са от т. нар. Глобален юг.

„Това ще е една организация, която в един момент може да се окаже система, която се съревновава с Г-7. Вероятно ще успеят, защото в момента те разполагат с огромен потенциал и ако успеят да постигнат такова ниво на сътрудничество, че да впрегнат този икономически и човешки потенциал за общи действия, тогава безспорно ще има сериозно противопоставяне с Г-7“, каза анализаторът. 

Александър Сивилов обясни, че една от основните идеи на срещата е, че трябва да се строи многополярен свят и да бъде променена системата на международните отношения. „В тази връзка една от основните цели на всички държави беше да разширят групата, за да могат да се противопоставят на съществуващите в момента структури'', каза той.

Сивилов определя схемата на блока БРИКС като много интересна и смята, че тя се различава от всички останали съществуващи организации, най-малкото поради факта, че нямат ясна идеологическа рамка. По негови думи държавите в организацията могат до голяма степен да запазят принципите си на развитие и да търсят насокитe, в които да си сътрудничат. 

''До момента не се виждат тези големи резултати. Това обаче не означава, че оттук нататък няма да ги има, защото с промяната, която виждаме на международните отношения след 2022 г., все повече страни ще имат желание да участват в един нов формат, ще имат желание той да не е доминиран от някого, защото в сегашната система на БРИКС няма държава доминант'', посочи гостът в предаването.

Сивилов коментира и събитията след смъртта на Пригожин и влиянието на ''Вагнер'' в Африка. Според госта от военната компания ще се опитат да съхранят своите силни позиции в региона, но безспорно ще има опити за поставянето им под контрола на правителството.

''Ще видим как ще се развият събитията, защото в Африка ''Вагнер'' не са само военна структура. Те имат огромно икономическо присъствие там. Държат почти целия добивен сектор в Централна, Западна и в части от Източна Африка. Поради тази причина смятам, че този, който успее да вземе контрола над тези ресурси, ще има огромно политическо влияние в региона'', коментира събеседникът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 7 месеца
Страх тресе свинките. То и затова е това всичкото квичене! Усещат, че касапина идва. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 7 месеца
Г7 вече може да бъде разпуснат. Стига са паразитирали върху света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Инвестор, подбирайте си интервюираните, че ставате за смях покрай тия комсомолци, плямпащи глупости на ангро. И можете да проверите фактите и като видите, че се плямпат глупости и измислици, просто да не ги публикувате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: baba_meca Ето - класическо и издържано мнение на копейка по финансови и икономически въпроси. :)))) То даже изречението правилно не може да сглоби, тръгнало и то мнения да дава. За съдържанието изобщо пък да не говорим. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
До: baba_meca ... зор им е на копейкопоклонниците повтарящи издънени от десетилетия опорки ... на друг зор нема ... я копейкин отпадъка , ходи на паметника за прощална фотография , ти ходи ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 7 месеца
От тия компот няма потенциал да излезе каквото и да било . За пример Индия дали ще свали митата си за захар пред Бразилия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 11
baba_meca
преди 7 месеца
Може и да може,може и да не може, но западняците видимо им е на зор в последно време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
evlogi
преди 7 месеца
" сегашната система на БРИКС няма държава доминант'', посочи гостът в предаването". Сериозно? Абе откъде го изкопаха този бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
evlogi
преди 7 месеца
"...но така или иначе те разполагат с над 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) в световен мащаб.."Може,ама някой друг път и в друго време.Всъщност разполагат с малко нас 25%., приблизително толкова, колкото е БВП на САЩ..Предполагам, че този подвеждащо използва показателят по ППП, който е адекватен за съпоставяне на жизненият стандарт, но не и за оценяване на международната тежест.Дори и да добавя новите 6 евентуални членки, пак не достигат дори 30%..Ба,хти лимонката тоя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още