IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИКС покани Саудитска Арабия, Иран и още четири страни да се присъединят към блока

Шестте страни официално ще станат членове на организацията на 1 януари 2024 г.

18:09 | 24.08.23 г. 3
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Петте развиващи се страни от БРИКС ще приемат Саудитска Арабия, Иран, Етиопия, Египет, Аржентина и Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщиха те в четвъртък. Ходът цели да засили влиянието на блока в стремежа му за ребалансиране на преобладаващия световен ред, пише Ройтерс.

Разширението може също да открие пътя за още десетки страни да поискат приемане в групата, която обещава да отговори на безпокойството им от световен ред, който според мнозина е насочен срещу тях.

БРИКС, чийто акроним първоначално беше измислен от икономист на Golden Sachs, в момента включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Задълбочаващата се геополитическа поляризация след нашествието на Русия в Украйна и западащите отношения на Китай със САЩ стимулират усилията на Пекин и Москва да превърнат БРИКС в жизнен противовес на Запада.

„БРИКС започва нова  глава в усилията си за изграждане на свят, който е справедлив, честен, а също и обхватен и проспериращ“, заяви южноафриканският президент Сирил Рамафоса, който е домакин на срещата на върха на лидерите на БРИКС.

Шестте страни кандидатки официално ще станат членове на 1 януари 2024 г. Рамафоса и бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва оставиха отворена вратата за възможността за приемане на още страни в бъдеще.

„Имаме консенсус за първата фаза от този процес на разширение и ще последват други фази“, каза Рамафоса на пресконференция.

Лула заяви, че обещанията за глобализация са се провалили и допълни, че е време да се вдъхне нов живот на сътрудничеството с развиващите се страни, тъй като „има риск от ядрена война“, явен намек за нарастващото напрежение между Русия и Запада заради конфликта в Украйна.

Президентът на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед, чиято страна вече е акционер в Новата банка за развитие на блока, каза, че оценява включването на страната му в разширяването.

Премиерът на Етиопия Аби Ахмед нарече решението на лидерите на БРИКС да поканят Етиопия да се присъедини „велик момент“.

Обещание за ребалансиране на световния ред

В знак за нарастващото влияние на блока генералният секретар на ООН Антониу Гутериш присъства на съобщението за разширяване в четвъртък.

Той повтори често отправян призив от БРИКС за реформи на институции като Съвета за сигурност на ООН, Международния валутен фонд и Световната банка, като заяви, че глобалните управленски структури „отразяват вчерашния свят“.

„За да останат мултинационалните институции истински универсални, те трябва да се реформират, за да отразяват днешните властови и икономически реалности. В отсъствието на такава реформа фрагментацията е неизбежна“, допълни Гутериш.

Дебатът за разширяването беше основна тема в дневния ред на тридневната среща на върха, която се провежда в Йоханесбург. И макар че страните членки на БРИКС публично изразиха подкрепа за растящия блок, има разделения сред лидерите с колко страни и колко бързо да стане това.

„Това разширяване на членството е историческо“, каза китайският президент Си Дзинпин след съобщението. „То показва решителността на страните от БРИКС за единство и сътрудничество с по-широките развиващи се страни“, допълни той.

Над 40 държави изразяват интерес да се присъединят към БРИКС, а 22 официално са поискали да бъдат приети, съобщиха южноафрикански официални представители.

Според индийския премиер Нарендра Моди разширяването на блока трябва да е пример за други глобални институции.

„Разширяването и модернизирането на БРИКС е послание, че всички институции в света трябва да се приспособят към променящите се времена“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 12
evlogi
преди 8 месеца
Тоз от Южна Африка щял да постига по-проспериращ свят.Той закопа Южна Африка, смятай кво го чака света, ако той вземе да се грижи за неговия просперитет.За Етиопия и рекордьорът по фалити Аржентина кво да кажем...Саудитска Арабия и Иран?-още един рак и щука в кюпа.Едно време имаше едно подобно недоразумение, наричаха го Организация на необвързаните...Така че недоразуменията не са нещо ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
OHЯ
преди 8 месеца
САЩ и ЕС треперят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 17
zelka007
преди 8 месеца
хихи ... без коментар за поканените ... въпросът за скоростната кутия на влекач продължава да тежи с пълна сила друзя копейкопоклонници ... :))) ... няма да питам за неща в порядък по-сложно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още