IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин призовава за ускоряване разширяването на БРИКС

Според Бразилия създаването на обща валута на групата ще намали уязвимостта на членките ѝ

18:49 | 23.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Си Дзинпин призовава за ускоряване разширяването на БРИКС

Президентът на Китай Си Дзинпин призова да се ускори процесът на разширяване на БРИКС, предава Ройтерс. 

"Трябва да допуснем повече страни да се присъединят към семейството на БРИКС, да придобием мъдрост и да работим заедно, за да насочим глобалното управление в по-справедлива и разумна посока", каза китайският лидер на срещата на върха на международната организация, която продължава втори ден в Йоханесбург.

Си допълни, че се радва да види големия ентусиазъм, с който развиващите се страни се отнасят към БРИКС, и че много от тях са подали молби за присъединяване, пише БТА.

Лидерите на блока, в който влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (РЮА), днес обсъждат правила за приемане на нови държави-членки. 

РЮА каза миналия месец, че повече от 40 държави са проявили интерес към присъединяване към организацията, а 22 от тях вече официално са поискали станат част от БРИКС. 

В момента страните от БРИКС представляват около 40% от световното население и една четвърт от световния БВП.

Китай се надява, че разширяването на блока ще даде нов тласък на икономиката. Русия също е ентусиазирана от тази идея, а вчера президентът на РЮА Сирил Рамапоса изрази подкрепа за присъединяването на нови страни на двустранна среща със Си.

Според бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва създаването на обща валута на страните от БРИКС, предназначена за търговски трансакции, би намалила уязвимостта на членките на организацията.

Си подчерта, че трябва да се насърчат реформите в международната финансова и парична система, както и да се подкрепи Новата банка за развитие, мултинационалната банка, създадена от страните от групата.

Според Си страните от БРИКС трябва да се противопоставят на разделението и икономическата принуда.

Лула коментира също така, че страните от групата работят за прекратяването на войната в Украйна. "Готови сме да се присъединим към усилия, които ефективно могат да допринесат за бързото спиране на огъня и за установяването на справедлив и траен мир", посочи бразилският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още