IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИКС не е алтернатива на хегемонията на САЩ и няма и да бъде

Всяка една от страните има различна цел и ги събира само желанието да се противопоставят на Вашингтон, смята анализатор

20:37 | 21.08.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономическата организация БРИКС, която обединява Русия, Китай, Бразилия, Индия и Южна Африка, обича да се представя като антизападна политическа алтернатива на западната хегемония и най-вече - САЩ. "Но те не са и никога няма да бъдат", пише в коментар за Bloomberg Андреас Клут.

По своята същност "петорката" е много различна от Г-7 - клубът на богатите либерални демокрации, счита той.

В БРИКС членуват три държави "с различна степен на отстъпление" и два все по-репресиращи автократични режима, пише още анализаторът. Според него Индия и Китай са еднакво вероятни съюзници, колкото и врагове. Като цяло държавите в този блок нямат много общо по между си, освен неприязънта към влиянието на САЩ в различни области, включително и в глабалната финансова система и геополитиката.

Организацията дори създаде своя банка за развитие - кредитор, който да дублира Световната банка, базирана във Вашингтон. Има идея и за създаване на обща валута, за да премахнат доминацията на щатския долар. Досега само един блок е създал собствена валута - ЕС, и този валутен съюз често е поставян на изпитания. Само мисълта, че БРИКС ще има обща централна банка, както и единна фискална и парична политика изглежда на анализатора "нелепа".

В отделна публикация Bloomberg отбелязва, че всеки един от лидерите на организацията е изправен пред вътрешни проблеми, което също е спънка за общите цели. Бразилия например е радетелят за обща валута и разширяване на организацията, но у дома Луис Лула да Силва е изправен пред нуждата за увеличаване на публичните финанси чрез увеличаване на данъци, за да бъдат финансирани социални мерки. 

Китайският президент Си Дзинпин си представя БРИКС като алтернатива на Г-7 и търси съюзници за тъговската си война със САЩ, но страната му се оказа изправена пред бавно възстановяване на икономиката след коронавируса, рекордна младежка безработица и крах на имотния пазар. 

Самият Владимир Путин иска да набере съюзници от Глобалния юг за поддръжка на войната в Украйна, но властта му изглежда разклатена след опита за метеж от ЧВК "Вагнер", срива на рублата и предстоящите избори през пролетта на 2024 година. 

Индийският премиер Нарендра Моди и лидерът на Южна Африка Сирил Рамафоса пък искат да засилят ролята на своите държави в световен мащаб, но Моди се бори с инфлацията, а Рамафоса с разширяващата се бедност, сривове на енергийната система и гаснещата си популярност преди изборите през следващата година.

Всяка една страна има собствена причина да е част от БРИКС, се казва още в анализа на Андреас Клут. Китай например иска да измести САЩ и смята, че участието в подобна организация може да подкрепи неговата доминираща роля. Пекин стартира и други инициативи в подкрепа на своите планове - "Един пояс, един път", както и "16+1" за страните от Централна и Източна Европа.

"Като се вземат предвид плановете и целите на К, едва ли Б, нито Р или И и С (от изписването на имената на членовете на организацията на английски език) или другите държави, които изразяват желание да се присъединят, искат да бъдат васали на Китай, за да дадат урок на Вашингтон", пише Андреас Клут.

Другата причина, поради която БРИКС няма да може да застраши западната хегемония е една заповед за арест на Международния наказателен съд. "На един клуб никога не помага факта, че един от членовете не може да се появи", коментира анализаторът, визирайки руския президент Владимир Путин. Съдът в Хага издаде заповед за арест с мотив, че допуска депортация на украински деца в Русия.

За да избегне поставянето на белезниците в Йоханесбург, Путин ще се включи онлайн.

Според Клут ще бъде интересно как ще реагират участниците в срещата на изявлението му. "Но нов световен ред няма да бъде видян никъде", пише в заключение той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 месеца
Разбира се, че БРИКСне е алтернатива на Запада. Особено, в днешния му, изчерпал се вид. Друга, наместо днешната съборетина, едва ли някому е нужна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 10
evlogi
преди 8 месеца
да се чете " нощните пол,юции на поклонниците на Владолф Пу,тлер"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 13
evlogi
преди 8 месеца
Не е и няма как да бъде, освен в нощните *** на поклонниците на Владолф ***.Западният блок.т.нар.колективен Запад , е група споделяща общи ценности,близко културно и историческо минало, дори в много случаи еднакви езици и писменост, както и сходно обществено икономическо развитие.БРИКС е просто един орел рак и щука,който,както е посочено в материала,е свързван единствено от недоверието си към запада и между чиито членове често съществуват дълбоки различия .Особено между Индия и Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
След влизането на Иран, вече щяло да е ИБPИKC :))) Та по въпроса, в тази нефелба организацийка няма никакъв общ интерес. Всеки се увърта и оглежда да ущипе нещо евтинко, кой петрол, кой нещо друго, пък и ако може да попродаде нещичко. На всеки от тия им е ясно къде е парАта, пазарите и инвестициите, ама ако успее да щипне нещо от другите тука, добре дошло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
data
преди 8 месеца
Китай си търси пазари след като доскорошните подобни взеха да му свиват перките . Риби , риби , много риби им требе на поднебесната че нещо никак не вървят на добре нещата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 13
mr. Yoda
преди 8 месеца
Този сайт не е алтернатива на здравия разум и няма и да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 23
zelka007
преди 8 месеца
хаха ... БРИКС ... хаха ... форумните дежурни копейкопоклонници ще мучат и квuчат в несвяст . два въпроса за домашно нефелници : 1/ коя държава от брикс , или кандидатите за там , има завод за производство на скоростни кутии за седлови влекач ... 2/ коя държава от брикс , или кандидартите за там , имат прозиводство на CNC-фрези инструментален клас и нагоре , или производство на инструменти за тях с покритие от титаниев нитрид , а софтуер за управлението им и проектиране ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още